2/24/2021

2/24/2021

Extra kremowe, pomidorowe risotto z mascarpone i burratą


Wiele osób zgodzi się ze stwierdzeniem, że gotowanie risotto ma iście terapeutyczne działanie. To niespieszne dolewanie bulionu i mieszanie ryżu tak, aby powstała kremowa, delikatna masa uspokaja i wycisza. Jest tylko jeden warunek - nie zabierajcie się za jego przygotowanie głodni :-) Risotto wymaga czasu i uwagi, ale odwdzięcza się z nawiązką, więc naprawdę warto. Moja dzisiejsza wersja jest wzbogacona o dodatek mascarpone, dzięki czemu risotto jest niesamowicie kremowe.

 

Składniki:

  • około 300 g ryżu arborio
  • około 800-1000 ml  bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego 
  • 200 ml wytrawnego wina 
  • 1 puszka pomidorków pelati (pokrojonych)
  • opcjonalnie: łyżka przecieru pomidorowego
  • 2-3 łyżki mascarpone
  • burrata 
  • parmezan 
  • oliwa 
  • sól, pieprz

 

Wykonanie:

Ryz płuczemy na sitku. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy ryż, smażymy 3-4 minuty, cały czas mieszając. Wlewamy wino, gotujemy na dużym ogniu, cały czas mieszając. Gdy wino odparuje zmniejszamy ogień i stopniowo wlewamy po łyżce bulion. Mieszamy, aż ryż wchłonie płyn i czynność powtarzamy do momentu aż ryż się ugotuje (około 30 minut). 

Na koniec dodajemy pomidorki pelati, gotujemy jeszcze około 3-4 minuty. Jeśli chcecie, aby risotto nabrało bardziej intensywnego, czerwonego koloru, można do niego dodać przecier pomidorowy, ale nie jest to konieczne. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mascarpone, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Wykładamy porcję na talerz, na środek układamy burratę, polewamy oliwą, posypujemy tartym parmezanem, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.


 

 

2 komentarze:

  1. Zapowiada się przepysznie..i ta burrata na wierzchu :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń