Tłusty czwartek tuż tuż, więc dzielę się z Wami przepisem na domowe, tradycyjne pączki. Możecie je nadziać nadzieniem przed smażeniem (ale wtedy warto użyć gęstszego nadzienia, z konfiturą sklejanie bułeczek może być dość trudne). Jednak najbardziej polecam Wam usmażyć puste pączki, a następnie nadziać je za pomocą tylki. Tak jest znacznie łatwiej (i szybciej) no i nie trzeba się obawiać, że nadzienie wypłynie nam z pączka i będziemy musieli walczyć z pryskającym tłuszczem :-) Bardzo polecam Wam też połączenie nadzienia wiśniowego z czekoladą na wierzchu, smakuje naprawdę pysznie, ale oczywiście możecie postawić na własne, ulubione smaki. Tak czy siak, smacznego Tłustego Czwartku! :-)
Składniki:
- 1 kg mąki
- 85 g drożdży świeżych
- 6 żółtek
- 1 jajko
- 3-4 płaskie łyżki cukru
- 100 g roztopionego masła
- 500 ml ciepłego mleka
- konfitura wiśniowa
- czekolada + pół łyżeczki oleju koksowego
- orzeszki ziemne
- olej do smażenia
Wykonanie:
Drożdże
kruszymy, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i 100 ml mleka,
mieszamy, przykrywamy i odstawimy do wyrośnięcia na około 15 minut.
Żóltka i jajko ubijamy mikserem z pozostałym cukrem.
Mąkę
przesiewamy dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn, następnie mąsę
jajeczną i pozostałe mleko. Zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy
rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Przykrywamy
ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość
formujemy z niego pączki, przykrywamy ściereczką. Gdy podrosną
smażymy je na głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Po usmażeniu, za
pomocą tylki nadziewamy konfiturą. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej z olejem kokosowym, smarujemy wierzch pączków, posypujemy
posiekanymi orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz