2/09/2021

2/09/2021

Domowe pączki z nadzieniem wiśniowym, czekoladą i orzechami

Tłusty czwartek tuż tuż, więc dzielę się z Wami przepisem na domowe, tradycyjne pączki. Możecie je nadziać nadzieniem przed smażeniem (ale wtedy warto użyć gęstszego nadzienia, z konfiturą sklejanie bułeczek może być dość trudne). Jednak najbardziej polecam Wam usmażyć puste pączki, a następnie nadziać je za pomocą tylki. Tak jest znacznie łatwiej (i szybciej) no i nie trzeba się obawiać, że nadzienie wypłynie nam z pączka i będziemy musieli walczyć z pryskającym tłuszczem :-) Bardzo polecam Wam też połączenie nadzienia wiśniowego z czekoladą na wierzchu, smakuje naprawdę pysznie, ale oczywiście możecie postawić na własne, ulubione smaki. Tak czy siak, smacznego Tłustego Czwartku! :-) 

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 85 g drożdży świeżych
  • 6 żółtek
  • 1 jajko
  • 3-4 płaskie łyżki cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 500 ml ciepłego mleka
  • konfitura wiśniowa 
  • czekolada + pół łyżeczki oleju koksowego
  • orzeszki ziemne 
  • olej do smażenia 



Wykonanie:
Drożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i 100 ml mleka, mieszamy, przykrywamy i odstawimy do wyrośnięcia na około 15 minut.
Żóltka i jajko ubijamy mikserem z pozostałym cukrem.
Mąkę przesiewamy dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn, następnie mąsę jajeczną i pozostałe mleko. Zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość formujemy z niego pączki, przykrywamy ściereczką. Gdy podrosną smażymy je na głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Po usmażeniu, za pomocą tylki nadziewamy konfiturą. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z olejem kokosowym, smarujemy wierzch pączków, posypujemy posiekanymi orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz