5/12/2021

5/12/2021

Najlepsze spaghetti z czerwonym winem, wołowiną i pieczonymi pomidorkami

Kto lubi spaghetti? Palec pod budkę :-) Na pewno każdy ma swój sprawdzony przepis na ten popularny makaron, jednak przygotowałam dla Was moją wersję, która jest naprawdę wyśmienita i mam nadzieję, że dacie się namówić i ją wypróbujecie. Bardzo polecam! :-)  


Składniki:

  • około 500 g dobrej jakości mielonego mięsa wołowego  
  • 2 puszki pomidorków pelati  
  • 1-2 małe marchewki 
  • opcjonalnie: 2 łyżki pasty paprykowej 
  • 200 ml ulubionego czerwonego wytrawnego wina 
  • kilka gałązek pomidorków koktajlowych 
  • oliwa
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 listki laurowe 
  • 2 ziela angielskie 
  • 1 łyżeczka papryki w proszku słodkiej 
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku ostrej  
  • suszone oregano, bazylia
  • sól, pieprz  
  • szczypta cukru trzcinowego
  • parmezan
  • makaron spaghetti 


Wykonanie:

Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy posiekana cebulę, podsmażamy aż się zeszkli. Dodajemy mięso, smażymy aż nabierze brązowego koloru. Dodajemy wino, smażymy na dużym ogniu około 10 minut, aż alkohol wyparuje. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie przyprawy, marchewkę startą na tarce, pomidorki pelati i pastę paprykową. Całość gotujemy pod przykryciem około 2-3 godziny (danie będzie gotowe po około 30 minutach, ale długie gotowanie nada mu dodatkowe walory smakowe, jeśli macie czas, warto poczekać ;-)). Co jakiś czas podlewamy je niewielką ilością gorącej wody lub, jeśli macie, bulionu warzywnego. Pod koniec gotowania doprawiamy sos do smaku cukrem. 

Pomidorki koktajlowe układamy w brytfance, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Pieczemy około 10-15 minut w temp. 200C. 

Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. Odcedzamy, dodajemy do sosu, mieszamy. Podajemy z parmezanem i upieczonymi pomidorkami.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz