Pierwszy wpis w tym roku zaczynam z przytupem na taką oto obłędną tartę, bo w końcu mamy środek karnawału! Kruche ciasto kakaowe, miękka i aksamitna warstwa czekoladowa oraz ciągnący słony karmel, a do pełni doznań smakowych na wierzchu kilka chrupkich, słonych precelków. Dla fanów słodko-słonych smaków istny raj ;-)
Składniki:
Ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 150 g schłodzonego masła, posiekanego w kostkę
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Karmel:
- puszka kajmaku
- sól
Warstwa czekoladowa:
- 2 czekolady gorzkie
- 1 czekolada mleczna
- 300 ml śmietany 30%
- 1 łyżka miodu
Dodatkowo:
- precelki
Wykonanie:
Ze składników zagniatamy kruche ciasto, chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Wałkujemy, wykładamy nim foremkę do tarty, pieczemy w temp. 190°C przez około 20 minut. Studzimy.
Śmietankę zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i miód, odstawiamy na 3 minuty, następnie mieszamy do połączenia składników. Studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na około 30-40 minut.
Gdy masa zgęstnieje, na ostudzone ciasto wykładamy warstwę
posolonego karmelu, następnie warstwę czekoladową. Wstawiamy do lodówki
do całkowitego stężenia. Przed podaniem dekorujemy wierzch precelkami.
Wygląda mardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ;-)
Usuń