1/19/2021

1/19/2021

Tarta czekoladowa ze słonym karmelem i precelkami

Pierwszy wpis w tym roku zaczynam z przytupem na taką oto obłędną tartę, bo w końcu mamy środek karnawału! Kruche ciasto kakaowe, miękka i aksamitna warstwa czekoladowa oraz ciągnący słony karmel, a do pełni doznań smakowych na wierzchu kilka chrupkich, słonych precelków. Dla fanów słodko-słonych smaków istny raj ;-)

Składniki: 

Ciasto:  

  • 1 1/2 szklanki mąki krupczatki 
  • 150 g schłodzonego masła, posiekanego w kostkę
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli 

Karmel:

  • puszka kajmaku
  • sól 

Warstwa czekoladowa:

  • 2 czekolady gorzkie
  • 1 czekolada mleczna
  • 300 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka miodu 

Dodatkowo:

  • precelki 

 

Wykonanie: 

Ze składników zagniatamy kruche ciasto, chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Wałkujemy, wykładamy nim foremkę do tarty, pieczemy w temp. 190°C przez około 20 minut. Studzimy. 

Śmietankę zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i miód, odstawiamy na 3 minuty, następnie mieszamy do połączenia składników. Studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na około 30-40 minut. 

Gdy masa zgęstnieje, na ostudzone ciasto wykładamy warstwę posolonego karmelu, następnie warstwę czekoladową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem dekorujemy wierzch precelkami.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz