Wielkimi krokami zbliża się wiosna, ale mi przyszła ostatnio ochota na dość jesienne połączenia smaków: gruszka, orzechy, gorgonzola, wszystko ulokowane na chrupiącym z zewnątrz i mięciutkim w środku cieście drożdżowym. Jeśli jesteście fanami słodko-słonych połączeń to zdecydowanie jest to pizza dla Was :-)
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej typ 00
- około 3/4 szklanki ciepłej wody
- pół łyżeczki drożdży instant lub 15 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
Dodatki:
- około 200g mascarpone
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- szynka parmeńska
- gruszki
- czerwona cebula
- gorgonzola
- sól, pieprz
- orzechy włoskie
Wykonanie:
Mąkę
przesiewamy, dodajemy sól i drożdże instant, mieszamy (jeśli
używacie drożdży świeżych rozpuśćcie je w wodzie). Do mąki
dolewamy stopniowo wodę i mieszamy ciasto dłonią. Wyrabiamy ciasto.
Gdy powstanie z niego kulka dodajemy oliwę, i wyrabiamy ciasto przez
około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Dzielimy na dwie porcje, formujemy z nich kulki. Wkłądamy do oddzielnych misek, przykrywamy
szczelnie folią i odstawiamy na noc do lodówki. Jeśli nie macie tyle
czasu, możecie odstawić ciasto na około 60 minut w ciepłe miejsce.
Mascarpone mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami, solą.
Ciasto
wyjmujemy z lodówki, rozciągamy je na okrągły placek, smarujemy
mascarpone, kładziemy pokrojone w plasterki gruszki, cebulę pokrojoną w
piórka i szynkę. Pieczemy w najwyższej temperaturze piekarnika przez
około 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika kładziemy kawałki
gorgonzoli, posypujemy orzechami włoskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz