3/11/2021

3/11/2021

Domowa pizza z szynką parmeńską, gorgonzolą, gruszką i orzechami

Wielkimi krokami zbliża się wiosna, ale mi przyszła ostatnio ochota na dość jesienne połączenia smaków: gruszka, orzechy, gorgonzola, wszystko ulokowane na chrupiącym z zewnątrz i mięciutkim w środku cieście drożdżowym. Jeśli jesteście fanami słodko-słonych połączeń to zdecydowanie jest to pizza dla Was :-) 

Składniki:
Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej typ 00
  • około 3/4 szklanki ciepłej wody 
  • pół łyżeczki drożdży instant lub 15 g świeżych drożdży 
  • pół łyżeczki soli 
  • 2 łyżki oliwy

Dodatki: 

  • około 200g mascarpone 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • szynka parmeńska 
  • gruszki 
  • czerwona cebula 
  • gorgonzola 
  • sól, pieprz
  • orzechy włoskie


Wykonanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i drożdże instant, mieszamy (jeśli używacie drożdży świeżych rozpuśćcie je w wodzie). Do mąki dolewamy stopniowo wodę i mieszamy ciasto dłonią. Wyrabiamy ciasto. Gdy powstanie z niego kulka dodajemy oliwę, i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Dzielimy na dwie porcje, formujemy z nich kulki. Wkłądamy do oddzielnych misek, przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy na noc do lodówki. Jeśli nie macie tyle czasu, możecie odstawić ciasto na około 60 minut w ciepłe miejsce.

Mascarpone mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami, solą.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozciągamy je na okrągły placek, smarujemy mascarpone, kładziemy pokrojone w plasterki gruszki, cebulę pokrojoną w piórka i szynkę. Pieczemy w najwyższej temperaturze piekarnika przez około 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika kładziemy kawałki gorgonzoli, posypujemy orzechami włoskimi.
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz