3/16/2021

3/16/2021

Śniadanie Mistrzów: grzanki/tosty z jajkami i bekonem na dwa spososby

Porządne śniadanie to podstawa udanego dnia - taka jest moja dewiza :-) nie zawsze oczywiście musi być to tak kaloryczna opcja, ale dziś postanowiłam zaszaleć i nie pogardziłam dodatkową porcją bekonu ;-) Wszak wszystko jest dla ludzi i od czasu do czasu naprawdę można ;-) Moja propozycja jest dość luźna, nie mam określonej szczegółowej gramatury składników, więc podaję składniki tak orientacyjnie.


Potrzebne będą:

  • ulubione pieczywo 
  • jajka 
  • pieczarki 
  • miód
  • masło
  • boczek 
  • sos chilli
  • skyr 
  • czosnek przeciśnięty przez praskę
  • sól, pieprz 



Wykonanie:
Kromki pieczywa podgrzewamy na suchej patelni grillowej.
Na drugiej patelni rumienimy boczek, aż stanie się chrupiący, odkładamy na papierowy ręcznik.
Pieczarki smażymy na maśle na dość dużym ogniu, aż się zrumienią, dodajemy trochę miodu, sól i pieprz, karmelizujemy.
Na maśle smażymy jajecznicę oraz jajka sadzone.
Podajemy na ciepłych grzankach w ulubionej konfiguracji: u mnie jajecznica + pieczarki + bekon, oraz druga wersja: skyr wymieszany z czosnkiem, solą i pieprzem + jajko sadzone + bekon + sos chilli. Smacznego! :-)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz