Skład
- około 50 dag mięsa wieprzowego (np. łopatki)
- 2 pętka dobrej kiełbasy
- 2 cukinie średniej wielkości
- 1 czerwona papryka
- 3 dojrzałe, świeże pomidory
- 6 łyżek passaty pomidorwej
- po łyżeczce ziół prowansalskich, papryki w proszku ostrej i słodkiej
- sól i pieprz do smaku
- 1 suszona papryczka chilli
- pęczek natki pietruszki
- 1 cebula średniej wielkości
- 2 ząbki czosnku
Zaczynamy.
Cebulę wraz z czosnkiem obieramy i bardzo drobno siekamy. Na patelni podgrzewamy odrobinę oleju, wsypujemy cebulę z czosnkiem i podsmażamy aż się zeszklą.
Mięso kroimy na mniejsze kawałki, a kiełbasę w pół-plasterki, po czym wszystko wrzucamy na patelnię i podsmażamy około 10 minut (aż mięso nabierze brązowego koloru).
Cukinię obieramy kroimy w kawałki, paprykę także kroimy i dodajemy je na patelnię. Dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż warzywa zmiękną (około 30minut). Na koniec, na patelnię dodajemy pokrojone w kostkę świeże pomidory (wcześniej sparzone i pozbawione skórki, a także lekko odciśnięte z soku) i passatę pomidorową. Wówczas dodajemy także przyprawy, i bardzo drobno posiakną papryczkę chilli (możemy usunąć z niej pestki, żeby leczo nie było zbyt pikantne). Mieszamy i podsmażamy jeszcze około 10 minut (nie przykrywamy). Zdejmujemy z ognia i wrzucamy do lecza posiekaną natkę pietruszki. Możemy je podawać z ulubionym pieczywem czy grzankami.
Mmm smakowicie wygląda, lubię leczo z gorącymi grzankami :)
OdpowiedzUsuńOj tak, świetnie się razem komponują ;-)
UsuńTakie leczo to ja rozumiem 🤤
OdpowiedzUsuńDobrze, że się rozumiemy ;-)
UsuńWygląda wspaniale. Takie jedzonko, to mogłabym mieć codziennie na obiad. :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, zachęcam do przygotowania przepisu :-)
Usuń