Skład:
Na farsz:
- ok. 300g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 średnie ostre papryczki
- 1 duża papryka
- 100ml przecieru pomidorowego
- 1 puszka pomidorków (rozdrobnionych)
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 duża czerwona cebula
- papryka słodka/ostra w proszku,
- 1/2 cytryny
- 1/2 puszki kukurydzy
- 10 dag tartego żółtego sera
- 100g ugotowanego ryżu
- opakowanie suszonej kolendry
- kminek, zioła prowansalskie
Na pastę z fasoli:
- 2 puszki ciemnej fasoli
- 1/2 cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
Dodatkowo:
- tortille (około 12 sztuk)
Zaczynamy:
Przygotowujemy farsz. Kroimy cebulę, paprykę czerwoną, ostre papryczki w kosteczkę, i podsmażamy razem z mięsem. Mięso podczas smażenia rozdrabniamy widelcem, dodając przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku,łyżkę kminku i papryki słodkiej w proszku.
Do usmażonego mięsa dodajemy przecier wraz z pomidorami z puszki i redukujemy sos. Kiedy zobaczymy oznaki prawidłowej struktury sosu (zacznie gęstnieć) wsypujemy odcedzoną puszkę czerwonej fasoli i kukurydzę. Na koniec gotowania dodajemy sok z ćwiartki cytryny i startą skórkę cytryny (z około 1/2 cytryny). Na koniec przyprawiamy ziołami, solą, pieprzem do smaku, a także wsypujemy opakowanie suszonej kolendry oraz ryż.
Przygotowujemy pastę z fasoli: wszystkie składniki rozdrabniamy w malakserze (ewentualnie ucieramy łyżką, po wcześniejszym rozdrobnieniu czosnku i cebuli).
Tortille smarujemy pastą z fasoli, a następnie wykładamy na nią farsz z mięsa mielonego. Zwijamy, a następnie tniemy na mniejsze kawałki, które układamy na talerzu. Wierzch możemy udekorować listkami bazylii. Burrito podajemy z gęstym jogurtem, np. greckim.
Możemy także podawać burrito w wersji obiadowej - na ciepło; wówczas tortillę przed nałożeniem farszu podgrzewamy na suchej patelni, rolujemy ją, ale nie tniemy na kawałki. Podajemy także z jogurtem.
O, akurat dzisiaj ogladalam kulinarny program z burritos w tle i zastanawialam sie, jak zrobic paste z fasoli.
OdpowiedzUsuńSwietny przepis.
:)
Wstrzeliliśmy się w temat ;-)
UsuńUwielbiam takie danie i do tego ta fantastyczna pasta z fasoli!
OdpowiedzUsuńA dla mnie pasta z fasoli to zupełna nowość,ale podoba mi się pomysł:)
OdpowiedzUsuń