Dziś pomysł na obiad w stylu azjatyckim. U mnie wersja z kurczakiem, ale śmiało możecie go zastąpić np. tofu lub dodatkową porcja ulubionych warzyw.
Składniki:
- około 200 g ryżu np. basmati lub jaśminowego
- około 300 g piersi z kurczaka
- około 100 g groszku cukrowego
- 1 czerwona cebula
- 1 dymka (lub szczypiorek)
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka miodu
- pół papryczki chilli
- 1 łyżka oleju sezamowego
Wykonanie:
Ryż gotujemy na sypko.
Sos sojowy, ocet ryżowy, sos rybny i miód mieszamy ze sobą.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną chilli i kurczaka pokrojonego w podłużne kawałki. Gdy się zezłoci dodajemy pokrojoną w pióra cebulę, groszek cukrowy, smażymy około 5-7 minut (aż groszek lekko zmięknie). Na koniec dodajemy mieszankę sosu, całość smażymy jeszcze 2-3 minuty. Wykładamy na talerz z ryżem. Wierzch posypujemy posiekaną dymką/szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz