12/03/2019

12/03/2019

Stir fry z ryżem, kurczakiem i groszkiem cukrowym



Dziś pomysł na obiad w stylu azjatyckim. U mnie wersja z kurczakiem, ale śmiało możecie go zastąpić np. tofu lub dodatkową porcja ulubionych warzyw.

Składniki:

  • około 200 g ryżu np. basmati lub jaśminowego
  • około 300 g piersi z kurczaka
  • około 100 g groszku cukrowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 dymka (lub szczypiorek)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka miodu
  • pół papryczki chilli
  • 1 łyżka oleju sezamowego

Wykonanie:
Ryż gotujemy na sypko.
Sos sojowy, ocet ryżowy, sos rybny i miód mieszamy ze sobą.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną chilli i kurczaka pokrojonego w podłużne kawałki. Gdy się zezłoci dodajemy pokrojoną w pióra cebulę, groszek cukrowy, smażymy około 5-7 minut (aż groszek lekko zmięknie). Na koniec dodajemy mieszankę sosu, całość smażymy jeszcze 2-3 minuty. Wykładamy na talerz z ryżem. Wierzch posypujemy posiekaną dymką/szczypiorkiem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz