12/06/2019

12/06/2019

Deser karmelowy ze słonymi precelkami




Witajcie! Dziś mam dla Was przepis na ciekawy deser,  karmelowy shake z dodatkiem słonych precelków. Jest dość kaloryczny, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić ;-) Myślę, że fajnie sprawdzi się także na nadchodzące Święta ;-) Przepis ten powstał do bazy przepisów aplikacji wielofunkcyjnego robota kuchennego Hoffen Chef Express, które współtworzyłam jakiś czas temu. Wraz m.in. z Zuzią z bloga Chilli Czosnek i Oliwa przygotowałyśmy ponad 200 przepisów na potrzeby tego urządzenia, więc jeśli zastanawiacie się nad jego zakupem (od wczoraj jest dostępny w sklepach Biedronka) to polecam Wam wypróbowanie naszych przepisów ;-) Znajdziecie tam zarówno dania obiadowe, śniadania i wreszcie desery, jak ten poniższy lub np. czekoladowe lody. Polecam :-)



Przepis na shake karmelowy:

Składniki:

  • 500 g zmrożonego jogurtu greckiego
  • 300 g zmrożonych bananów
  • 40 g kajmaku
  • 100 g kremówki
  • 50 g cukru pudru
  • 15 g słonych precelków

Wykonanie:
łyżkę kajmaku odkładamy. Pozostały miksujemy wraz z jogurtem greckim i bananami na gładką masę. Przelewamy do szklanki. Ranty szklanki dekorujemy kajmakiem.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, przekładamy do szprycy cukierniczej, wyciskamy na wierzch deseru "czapeczkę". Posypujemy obficie pokruszonymi precelkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz