Dziś kolejna Wielkanocna i bardzo wiosenna propozycja, tym razem na słodko. Jeśli nie przepadacie za mazurkami i szukacie jakiegoś bardziej nieszablonowego przepisu na święta niż sernik i babka - te tartaletki sprawdzą się świetnie. Pięknie wyglądają i do tego pysznie smakują. A przygotowaliśmy je razem z cukrem Diamant.
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 kostka masła (200g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru Diamant
Lemon curd:
- sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 5-6 łyżek cukru drobnego Diamant
- 80-90 g masła
Dodatkowo:
- biała czekolada
- płatki migdałów
Wykonanie:
Mąki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier puder (przesiany przez sito) oraz kostkę masła. Masło siekamy nożem aż powstaną z niego grudki wielkości mniej więcej ziarnka grochu. Wówczas wbijamy jajko oraz jedno żółtko i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykładamy ciastem foremki do tartaletek. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 10-15 minut aż nabiorą złotego koloru. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Wszystkie (poza masłem) składniki na lemon curd wkładamy do garnuszka i powoli podgrzewamy, aż do momentu zagotowania (cały czas mieszamy). Na koniec dodajemy masło, gotujemy mieszając jeszcze przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia, studzimy.
Przestudzony lemon curd przekładamy do upieczonych i wystudzonych tartaletek. Wierzch dekorujemy rozpuszczoną białą czekoladą i posypujemy prażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
W sam raz na tegoroczne święta :D Już się nie mogę doczekać :D
OdpowiedzUsuńDokładnie :-)
UsuńWyglądają obłędnie.
OdpowiedzUsuńDziękujemy! :-)
UsuńCoś przepięknego i zapewne przesmacznego. Na pewno znajdą się na moim wielkanocnym stole :)
OdpowiedzUsuńBardzo nam miło, serdecznie dziękujemy :-)
UsuńJakie one śliczne!
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-)
UsuńMam dwa pytania: 1. ile z tych składników wyszło tartaletek?
OdpowiedzUsuń2. czy z tej ilości produktów wyjdzie 1 duża tarta?
Mam 2 pytania: 1. Ile z podanych składników wyszło tartaletek?
OdpowiedzUsuń2. Czy z ilości podanych składników można zrobić jedną dużą tartę?
Moniko, wyszło nam 12 tartaletek (ale tutaj zależy, jakiej średnicy masz foremki :-) )
UsuńMyślę, że możesz zrobić przepis w formie jednej, dużej tarty, ale tutaj ciężko nam oszacować jakiej średnicy formy powinno się użyć, aby ilość składników była wystarczająca i nie za duża zarazem ;-)
Czy płatki migdałów można zastąpić innym orzechem? Pozdrawiam serdecznie. ; )
OdpowiedzUsuńOczywiście! To tylko kwestia dekoracji - wyglądu (oczywiście smaku pośrednio także, ale w tym przypadku raczej chodzi jednak o względy estetyczne ;-)
UsuńO jacie ale pyszotki :D
OdpowiedzUsuńJejku wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńWgląda znakomicie ale i zdjęcia są artystyczne!
OdpowiedzUsuń