3/16/2018

3/16/2018

Jajka faszerowane z awokado i łososiem



Wielkanocny klimat powoli jest już odczuwalny w sklepach, więc i my powoli zaczynamy podrzucać Wam inspiracje na ten szczególny czas. Jak Wielkanoc, to oczywiście - JAJKA (i sałatka jarzynowa - wiadomo ;-D). Pomysłów na jajka jest mnóstwo, od tych najbardziej tradycyjnych z majonezem do najróżniejszych, nieszablonowych farszów. My chcielibyśmy podzielić się z Wami wersją z awokado i łososiem.  
* Ten wpis powstał we współpracy z marką Galeo, która proponuje przyprawy, zioła i kompozycje przypraw bez dodatku glutaminianu monosodowego najczęściej wykorzystywane w polskich kuchniach.






Składniki:

⦁    6 jajek
⦁    2 dojrzałe awokado
⦁    około 80 g wędzonego łososia
⦁    sok z 1/2 cytryny
⦁    3 łyżeczki suszonego koperku Galeo
⦁    1 łyżeczka pieprzu ziołowego Galeo
⦁    szczypta soli

 

Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, przekrawamy na pół.
Żółtka wydrążamy, przekładamy do miseczki i rozgniatamy je widelcem. Doprawiamy pieprzem ziołowym Galeo, mieszamy.
Awokado obieramy, usuwamy pestkę, doprawiamy solą, sokiem z cytryny i rozgniatamy je widelcem na jednolitą masę.
Pastę z awokado łączymy z rozdrobnionymi żółtkami, dodajemy suszony koperek Galeo, mieszamy.
Tak przygotowaną masą nadziewamy wydrążone białka jajek.
Łososia doprawiamy solą i sokiem z cytryny, kroimy na cieniutkie paseczki, układamy na wierzchu faszerowanych jajek.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz