Kochani, dziś pierwszy dzień wiosny (astronomicznej) i choć w większości polskich miast mamy za oknem śnieg to my na przekór wspomagamy się wiosennymi stylizacjami na naszych talerzach :-) Dziś pomógł nam w tym serek Almette, produkt, który bardzo lubimy ze względu na jego walory smakowe, a także naturalne składniki (bez GMO). Uwielbiamy go w wersji na słodko, z domowym dżemem lub miodem, ale jeszcze bardziej lubimy wersje słone - np. ze szczypiorkiem i rzodkiewką. A przed Wami pomysł na pełnoziarniste grzanki z łososiem i granatem - idealne, weekendowe śniadanie - wypróbujcie koniecznie ;-)
Składniki:
- ulubione pieczywo pełnoziarniste (my użyliśmy chleba bez mąki, z samych ziaren)
- serek Almette ze szczypiorkiem (świetnie sprawdzi się także serek z rzodkiewką, z chrzanem lub naturalny)
- łosoś wędzony
- pestki granatu
- natka pietruszki
- cytryna
- sól, pieprz
Wykonanie:
Pieczywo podgrzewamy na suchej patelni (np. grillowej). Smarujemy je obficie serkiem, na wierzchu kładziemy kawałki łososia, które doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wierzch grzanek posypujemy pestkami granatu i posiekaną natką pietruszki.
Bardzo ciekawe te kanapeczki, chyba jutro spróbuje takie wykonać.
OdpowiedzUsuńPolecamy ;-)
UsuńW weekend zrobię je sobie na śniadanie ;D
OdpowiedzUsuńZatem życzymy smacznego ;-)
Usuń