W sobotnie, leniwe przedpołudnie naleśniki to zdecydowanie dobry pomysł, zwłaszcza te - z twarożkiem i cynamonowym cukrem - naprawdę warto spróbować ;-)
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- około 250 ml mleka
- około 200 ml wody gazowanej
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
- olej do smażenia
- miąższ wydrążony z laski wanilii
- kremowy serek np. ricotta, lub twarożek wymieszany z jogurtem (można dosłodzić miodem)
- 3 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżka cynamonu
- około 2-3 łyżki migdałów w płatkach
Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy oliwę, cukier, szczyptę soli i połowę ilości mleka i wody. Wszystko mieszamy rózgą kuchenną na jednolitą masę. Odstawiamy na około 10-15 minut.
Gdy ciasto na naleśniki "postoi" już około 10 minut dodajemy do niego pozostałe płynne składniki, mieszamy. Na lekko posmarowanej olejem patelni smażymy cienkie naleśniki.
Po usmażeniu przekładamy je twarożkiem z dodatkiem ziarenek wanilii. Składamy je w dowolny sposób (np. w trójkątne sakiewki lub rulony), a następnie obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz