3/24/2018

3/24/2018

Naleśniki z twarożkiem i cynamonowym cukrem


W sobotnie, leniwe przedpołudnie naleśniki to zdecydowanie dobry pomysł, zwłaszcza te - z twarożkiem i cynamonowym cukrem - naprawdę warto spróbować ;-)

Składniki:

  •   250 g mąki pszennej
  •   około 250 ml mleka
  •   około 200 ml wody gazowanej
  •   1 jajko
  •   2 łyżeczki cukru
  •  1 łyżka oliwy
  •  szczypta soli
  •  olej do smażenia
  •  miąższ wydrążony z laski wanilii
  •  kremowy serek np. ricotta, lub twarożek wymieszany z jogurtem (można dosłodzić miodem)
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • około 2-3 łyżki migdałów w płatkach


Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy oliwę, cukier, szczyptę soli i połowę ilości mleka i wody. Wszystko mieszamy rózgą kuchenną na jednolitą masę. Odstawiamy na około 10-15  minut.
Gdy ciasto na naleśniki "postoi" już około 10 minut dodajemy do niego pozostałe płynne składniki, mieszamy. Na lekko posmarowanej olejem patelni smażymy cienkie naleśniki.
Po usmażeniu przekładamy je twarożkiem z dodatkiem ziarenek wanilii. Składamy je w dowolny sposób (np. w trójkątne sakiewki lub rulony), a następnie obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz