3/25/2018

3/25/2018

Mazurek z chałwą i granatem


W tym roku mamy dla Was kilka pomysłów na mazurki, dzisiaj taki w kształcie jajka :-) Naszym zdaniem bardzo fajnie będzie wyglądał na świątecznym stole ;-)
 

Składniki:
Na ciasto:

  •     1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
  •     1 szklanka mąki pszennej
  •     200 g masła
  •     1 jajko
  •     1 żółtko
  •     3 czubate łyżki cukru pudru
  •     szczypta soli
  •     1 łyżeczka proszku do pieczenia

 Na krem:

  •     250 g serka mascarpone
  •     2 batoniki chałwowe (łącznie około 200g, my użyliśmy chałwy kakaowej )
  •  pestki granatu
  • solony karmel, przepis TUTAJ

 Wykonanie:
Mąki wysypujemy na stolnicę. W środku robimy wgłębienie, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, mieszamy. Następnie dodajemy masło, siekamy nożem na bardzo drobne kawałki. Na koniec dodajemy jajko i żółtko, szybko zagniatamy ciasto, wkładamy je do torebki foliowej, spłaszczamy i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Po tym czasie  ciasto wałkujemy na placek w kształcie jajka (około 1/2 ciasta odkładamy). Z odłożonego ciasta formujemy wałeczki, którymi obkładamy ranty mazurka tworząc wokół niego "warkoczyk".  Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 30 minut. Po upieczeniu studzimy.
Serek mascarpone mieszamy łopatką, następnie dodajemy do niego pokrojoną drobno chałwę i mieszamy aż całość się połączy- powinna powstać jednolita masa. Wykładamy ją na upieczony i ostudzony spód mazurka. Wierzch posypujemy pestkami granatu i polewamy solonym karmelem. 

 


7 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. To będą przepyszne święta! Nie chce wiedzieć ile przytyję :d

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak on pysznie wygląda! Będzie na moim świątecznym stole obowiązkowo <3 Rewelacja

    OdpowiedzUsuń