W tym roku mamy dla Was kilka pomysłów na mazurki, dzisiaj taki w kształcie jajka :-) Naszym zdaniem bardzo fajnie będzie wyglądał na świątecznym stole ;-)
Składniki:
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 200 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 2 batoniki chałwowe (łącznie około 200g, my użyliśmy chałwy kakaowej )
- pestki granatu
- solony karmel, przepis TUTAJ
Wykonanie:
Mąki wysypujemy na stolnicę. W środku robimy wgłębienie, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, mieszamy. Następnie dodajemy masło, siekamy nożem na bardzo drobne kawałki. Na koniec dodajemy jajko i żółtko, szybko zagniatamy ciasto, wkładamy je do torebki foliowej, spłaszczamy i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na placek w kształcie jajka (około 1/2 ciasta odkładamy). Z odłożonego ciasta formujemy wałeczki, którymi obkładamy ranty mazurka tworząc wokół niego "warkoczyk". Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 30 minut. Po upieczeniu studzimy.
Serek mascarpone mieszamy łopatką, następnie dodajemy do niego pokrojoną drobno chałwę i mieszamy aż całość się połączy- powinna powstać jednolita masa. Wykładamy ją na upieczony i ostudzony spód mazurka. Wierzch posypujemy pestkami granatu i polewamy solonym karmelem.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTo będą przepyszne święta! Nie chce wiedzieć ile przytyję :d
OdpowiedzUsuńHahaha, dwa razy w roku można sobie odpuścić ;-)
Usuńrewelacja <3
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-)
UsuńJak on pysznie wygląda! Będzie na moim świątecznym stole obowiązkowo <3 Rewelacja
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo nas to cieszy :-) Pozdrawiamy :-)
Usuń