Nie samymi mazurkami, babkami i sernikami człowiek żyje - takie muffiny na świątecznym stole też się sprawdzą ;-)
Składniki:
- 10 dag masła
- 150 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki dżemu owocowego (u nas truskawkowy)
- 1 mleczna czekolada
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- opcjonalnie: pół łyżeczki pasty waniliowej
Zaczynamy.
Mleko, masło i cukier gotujemy w garnku. Następnie studzimy. Do chłodnej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka, cynamon i kakao. Mieszamy. Na koniec dodajemy dżem i pokrojoną na małe kawałeczki czekoladę mleczną. Jeszcze raz mieszamy. Wykładamy ciasto do papilotek/blaszki do muffinek i pieczemy w temp. 190C około 30minut. Studzimy.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy pastę waniliową (można pominąć). Nakładamy krem do szprycy i nakładamy go na upieczone i ostudzone babeczki. Dodatkowo możemy oprószyć wierzch babeczek kakao (za pomocą sitka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz