6/26/2017

6/26/2017

Spaghetti z cukinii ze szparagami






Mamy dla Was ostatni w tym sezonie przepis na szparagi. Lekki i szybki obiad - w sam raz na letnie, czerwcowe popołudnie. Koniecznie wypróbujcie!

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 100 g makaronu spaghetti
  • około 200 g piersi z kurczaka
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 papryczka chilli
  • 1 cebula
  • 200 ml jogurtu greckiego (lub śmietany 18%)
  • 1 jajko
  • około 4-5 łyżek tartego parmezanu (można pominąć)
  • sól
  • 1 łyżka oliwy


Wykonanie:
Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki. Kroimy je nierównomiernie  na pół, oraz wzdłuż (jeśli są grube).
Cebulę drobno siekamy wraz z papryczką chilli, wsypujemy na patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażamy aż cebula się zeszkli.
Pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski długości około 5 cm. Dodajemy na patelnię kurczaka, oraz szparagi,  doprawiamy solą i smażymy aż kurczak nabierze złotego koloru a szparagi zmiękną (około 5-6 minut).
Cukinię za pomocą specjalnej obieraczki kroimy w cienkie paski (julie).
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na około 30 sekund przed odcedzeniem makaronu wrzucamy do niego cukinię. Całość odcedzamy (około 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu pozostawiamy). Makaron oraz cukinię przekładamy na patelnię z kurczakiem.
Jogurt grecki (lub śmietanę) oraz jajko mieszamy widelcem. Dolewamy wodę z gotowania makaronu. Wszystko wylewamy na patelnię z kurczakiem, szparagami i makaronem, pogdotowujemy 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia i wykładamy na talerze. Przed podaniem posypujemy parmezanem.



2 komentarze:

  1. Oj aż szkoda, że te szparagi tak szybko się chowają... A spaghetti przecudowne, niezwykle apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :-) Tak, ten krótki sezon chyba sprawia, że jeszcze bardziej lubimy ich smak ;-) Dlatego w sezonie nie żałujemy ich sobie i dodajemy praktycznie do wszystkiego :-)

      Usuń