Świetny pomysł na energetyczne, szybkie i zdrowe
burgery na śniadanie - w wersji wegetariańskiej. Polecamy :-)
Składniki:
- 2 bułki do burgerów
- 2 jajka
- 7-8 szparagów
- 2 garści rzeżuchy
- 2 plasterki żółtego sera
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Szparagi gotujemy w osolonej wodzie około 3-4
minuty, odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby zachowały intensywnie zieloną
barwę.
Bułki przekrawamy na pół i podgrzewamy na patelni.
Jajka wbijamy do miseczki, doprawiamy solą i
pieprzem, energicznie mieszamy widelcem.
Na patelni rozpuszczamy masło, a następnie wlewamy
masę jajeczną. Na wierzchu kładziemy plasterki żółtego sera. Smażymy omlet z jednej
strony przez około 3-4 minuty (jajka od spodu powinny się dobrze ściąć, a ser
na wierzchu rozpuścić.
Omlet zsuwamy z patelni, składając go na pół (serem
do środka). Przekrawamy go na dwie części, każdą wkładamy do środka podgrzanej
bułki, do której wkładamy także ugotowane szparagi, oraz rzeżuchę.
Uwielbiam domowe hamburgery!
OdpowiedzUsuńMy również: buła wypełniona mięsem to jest to ;-D
UsuńBurgery śniadaniowe :) A przed śniadaniem szklanka wody z cytryną :) Zdrowa woda z cytryną u nas woda redox chroniąca komórki naszego organizmu :)
OdpowiedzUsuńSzklanka wody przed śniadaniem to zdecydowanie dobry nawyk :-)
Usuń