6/23/2017

6/23/2017

Burgery śniadaniowe: z omletem jajecznym, szparagami i rzeżuchą




Świetny pomysł na energetyczne, szybkie i zdrowe burgery na śniadanie - w wersji wegetariańskiej. Polecamy :-)

Składniki:

  • 2 bułki do burgerów
  • 2 jajka
  • 7-8 szparagów
  • 2 garści rzeżuchy
  • 2 plasterki żółtego sera
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz


Szparagi gotujemy w osolonej wodzie około 3-4 minuty, odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby zachowały intensywnie zieloną barwę.
Bułki przekrawamy na pół i podgrzewamy na patelni.
Jajka wbijamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem, energicznie mieszamy widelcem.
Na patelni rozpuszczamy masło, a następnie wlewamy masę jajeczną. Na wierzchu kładziemy plasterki żółtego sera. Smażymy omlet z jednej strony przez około 3-4 minuty (jajka od spodu powinny się dobrze ściąć, a ser na wierzchu rozpuścić.
Omlet zsuwamy z patelni, składając go na pół (serem do środka). Przekrawamy go na dwie części, każdą wkładamy do środka podgrzanej bułki, do której wkładamy także ugotowane szparagi, oraz rzeżuchę.





4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. My również: buła wypełniona mięsem to jest to ;-D

      Usuń
  2. Burgery śniadaniowe :) A przed śniadaniem szklanka wody z cytryną :) Zdrowa woda z cytryną u nas woda redox chroniąca komórki naszego organizmu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szklanka wody przed śniadaniem to zdecydowanie dobry nawyk :-)

      Usuń