Mamy dla Was ostatni w tym sezonie przepis na
szparagi. Lekki i szybki obiad - w sam raz na letnie, czerwcowe popołudnie.
Koniecznie wypróbujcie!
Składniki:
- 1 cukinia
- 100 g makaronu spaghetti
- około 200 g piersi z kurczaka
- pęczek zielonych szparagów
- 1 papryczka chilli
- 1 cebula
- 200 ml jogurtu greckiego (lub śmietany 18%)
- 1 jajko
- około 4-5 łyżek tartego parmezanu (można pominąć)
- sól
- 1 łyżka oliwy
Wykonanie:
Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki. Kroimy
je nierównomiernie na pół, oraz wzdłuż
(jeśli są grube).
Cebulę drobno siekamy wraz z papryczką chilli,
wsypujemy na patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażamy aż cebula się zeszkli.
Pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski długości
około 5 cm. Dodajemy na patelnię kurczaka, oraz szparagi, doprawiamy solą i smażymy aż kurczak nabierze
złotego koloru a szparagi zmiękną (około 5-6 minut).
Cukinię za pomocą specjalnej obieraczki kroimy w
cienkie paski (julie).
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na około 30
sekund przed odcedzeniem makaronu wrzucamy do niego cukinię. Całość odcedzamy
(około 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu pozostawiamy). Makaron oraz
cukinię przekładamy na patelnię z kurczakiem.
Jogurt grecki (lub śmietanę) oraz jajko mieszamy
widelcem. Dolewamy wodę z gotowania makaronu. Wszystko wylewamy na patelnię z
kurczakiem, szparagami i makaronem, pogdotowujemy 2-3 minuty. Zdejmujemy z
ognia i wykładamy na talerze. Przed podaniem posypujemy parmezanem.
Oj aż szkoda, że te szparagi tak szybko się chowają... A spaghetti przecudowne, niezwykle apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-) Tak, ten krótki sezon chyba sprawia, że jeszcze bardziej lubimy ich smak ;-) Dlatego w sezonie nie żałujemy ich sobie i dodajemy praktycznie do wszystkiego :-)
Usuń