Sezon truskawkowy powoli chyli się ku końcowi, ale lato nie przestaje nas obdarzać innymi pysznościami. Zaczynają się jagody, borówki no i... bób! Lubicie? Ja bardzo i w tym okresie często po niego sięgam. Jako dodatek do sałatek, lub podsmażony na patelni z cebulką i oliwą. Dziś jednak przygotowałam nieco bardziej angażujący posiłek, gnocchi, czyli małe, włoskie kluseczki, przypominające kopytka, z dodatkiem bobu i gorgonzoli. Przygotowanie wymaga trochę czasu, ale na pewno nie będziecie zawiedzeni jego smakiem, także polecam bardzo.
Składniki:
Gnocchi:
- 500 g ugotowanych i zmielonych przez maszynkę (przeciśniętych przez praskę)
- około 80 g mąki (można też użyć semoliny)
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy
- pół łyżeczki soli
- 1 mała cebula
- około 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- około 100 g gorgonzoli
- 200 g ugotowanego bobu
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz, sok z cytryny
Wykonanie:
Ze składników na gnocchi zagniatamy ciasto, dzielimy na 4 części, z każdej formujemy wałeczek, a następnie dzielimy go na małe kluseczki. Możemy dodatkowo lekko spłaszczyć je widelcem, aby powstał na nich charakterystyczny wzorek, lub użyć deseczki do robienia gnocchi. Gotujemy je w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną na wierzch. Odcedzamy.
Cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i smażymy około 3 minuty, aż się zeszkli. Następnie dodajemy bób, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smażymy około 5 minut. Wlewamy śmietankę, zagotowujemy. Dodajemy ugotowane gnocchi i połowę gorgonzoli, całość zagotowujemy. Przekładamy na talerz, na wierzchu kładziemy pozostałą gorgonzolę. Możemy dodatkowo posypać danie posiekaną natka pietruszki.
Kluseczki wyglądają cudnie :)
OdpowiedzUsuńCzy bob trzeba obrać ?
OdpowiedzUsuńZgadza się, należy go wyłuskać z tej wierzchniej łupinki/skórki. Jeśli tuż po ugotowaniu opłuczemy go pod bardzo zimną wodą, usunięcie tej skórki będzie bardzo łatwe ;-)
Usuń