7/07/2020

7/07/2020

Tarta na francuskim cieście z łososiem i cukinią


Latem sprawdzają się lekkie i łatwe w przygotowaniu obiady. Dzisiejszy co prawda wymaga użycia piekarnika, a na to latem nie zawsze mamy ochotę, ale na zewnątrz akurat nieco się ochłodziło, więc zachęcam Was bardzo do wypróbowania. Najfajniejsze w tym przepisie jest to, że robi się go w kilka minut. W dodatku, jeśli nie macie jakiegoś składnika możecie go swobodnie zastąpić czymś innym, na takiej tarcie można zmieścić prawie wszystko, więc eksperymentujcie ;-)

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • mała cukinia
  • około 100 g wędzonego łososia
  • opcjonalnie listki bazylii
  • sól, pieprz
  • cytryna

Wykonanie:
Cukinię kroimy wzdłuż w bardzo cienkie plasterki. Jogurt mieszamy z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, smarujemy je sosem, kładziemy kawałki łososia i cukinię, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodatkowo możemy je polać cienką strużką oliwy. Pieczemy w temp. 200C przez około 15-20 minut. Przed podaniem posypujemy listkami bazylii.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza