Latem sprawdzają się lekkie i łatwe w przygotowaniu obiady. Dzisiejszy co prawda wymaga użycia piekarnika, a na to latem nie zawsze mamy ochotę, ale na zewnątrz akurat nieco się ochłodziło, więc zachęcam Was bardzo do wypróbowania. Najfajniejsze w tym przepisie jest to, że robi się go w kilka minut. W dodatku, jeśli nie macie jakiegoś składnika możecie go swobodnie zastąpić czymś innym, na takiej tarcie można zmieścić prawie wszystko, więc eksperymentujcie ;-)
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- mała cukinia
- około 100 g wędzonego łososia
- opcjonalnie listki bazylii
- sól, pieprz
- cytryna
Wykonanie:
Cukinię kroimy wzdłuż w bardzo cienkie plasterki. Jogurt mieszamy z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, smarujemy je sosem, kładziemy kawałki łososia i cukinię, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodatkowo możemy je polać cienką strużką oliwy. Pieczemy w temp. 200C przez około 15-20 minut. Przed podaniem posypujemy listkami bazylii.
Wyglada pysznie !
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i polecam spróbować ;-)
Usuń