Składniki:
- około 300 g makaronu typu tagliatelle (może być też spaghetti i w zasadzie każdy inny rodzaj, jaki lubicie)
- około 400 g pomidorków koktajlowych
- 200 ml passaty pomidorowej
- 2 kulki mozzarelli
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa
- ocet balsamiczny
- sól, pieprz
Wykonanie:
Pomidorki układamy w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100C i zapiekamy około 20 minut.
Makaron gotujemy al dente.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy posiekany czosnek, smażymy minutę. Następnie dodajemy passatę, gotujemy około 10 minut aż sos nieco się zredukuje. Doprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie szczyptą cukru). Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy. Wykładamy na talerz. Na wierzchu kładziemy upieczone pomidorki i porwaną na kawałki mozzarellę. Skrapiamy octem balsamicznym i oliwą.
Wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie :-)
UsuńWygląda bosko, już samo zdjęcie przywołuje ślinę do ust. Uwielbiam taką prostotę dań - pyszny obiad w chwilę :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, właśnie takie było założenie, więc cieszę się, że zdjęcie spełnia swoja funkcję :-)Pozdrowienia!
Usuń