7/01/2020

7/01/2020

Sernik na zimno w pucharkach z truskawkami


Zaczęły się wakacyjne miesiące, mamy lato w pełni. W kwestii deserów, poza oczywistym wyborem jakim są lody, sięgamy raczej po lekkie desery, z dodatkiem sezonowych owoców. I dziś będzie właśnie taki deser. Wszystkim dobrze znany sernik na zimno, ale podany w szklankach. Lekki, delikatny, z truskawkowym akcentem.

Składniki:
Masa serowa:

  • 1 kg sera w wiaderku
  • 3-4 łyżki miodu lub cukru pudru lub ksylitolu
  • 30 g żelatyny rozpuszczone w 50 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
Dodatkowo:
  • około 800 g truskawek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Ser mieszamy z miodem/cukrem i pastą waniliową, dodajemy rozpuszczoną żelatynę (żelatyna i ser powinny mieć tę samą temperaturę, aby się nie zważyć). Mieszamy i wstawiamy do lodówki do momentu, aż masa zacznie tężeć (około 40 minut).
Kilka truskawek odkładamy do dekoracji. Pozostałe miksujemy blenderem. Wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier i całość gotujemy około 20-30 minut na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i studzimy.
Do wysokich szklanek wlewamy tężejącą masę serową (do połowy wysokości szklanek). Układamy pokrojone w plasterki truskawki. Wlewamy ponownie masę serową. Na wierzch kładziemy warstwę ostudzonego sosu truskawkowego. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, na około 40 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz