6/24/2020

6/24/2020

Wegetariańskie zielone burgery ze szparagami, cukinią, awokado i jajkiem


Deszczowa aura nie mija, więc dziś znów podrzucam Wam przepis, który świetnie sprawdzi się w chłodniejsze dni. Jest syty, smakuje wybitnie, a i piekarnik z pewnością będzie nam jakoś łatwiej teraz włączyć. Oczywiście możecie użyć gotowych bułek, wtedy czas przygotowania skróci się do około 20-30 minut, co chyba jest wystarczającym powodem, żeby skusić się na przygotowanie sobie takiego obiadu.

Składniki:
Bułki (na około 10-12 sztuk):

  • pasta z 4 łyżek mleka, 2 łyżek wody, 2 płaskich łyżek mąki
  • 320 g mąki pszennej typ 500/550
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 120 ml mleka
  • 7 g drożdży instant
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • około 3 łyżki miękkiego masła
  • sezam
Dodatkowo:
  • pęczek szparagów
  • roszponka
  • 1 mała cukinia
  • awokado 
  • około 5 jajek
  • 4-5 łyżek majonezu (lub gęstego jogurtu)
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Bułki przygotowałam z tego przepisu: LINK. Wyszły miękkie, puszyste i świetnie sprawdziły się do burgerów (ja dodatkowo posypałam je sezamem), także polecam Wam bardzo. Oczywiście możecie też użyć gotowych bułek. Jednak zamiast użyć tych z marketów, dedykowanych do burgerów, polecam Wam odwiedzić sprawdzoną piekarnię (w większości są dostępne bułki do hamburgerów) lub po prostu wybrać waszą ulubioną bułkę (ja np. często kupuję moje ulubione bajgle, albo bułki z pieczywa w stylu bawarskim, smakiem przypominające precle, które do domowych burgerów sprawdzają się idealnie).

Przygotowanie dodatków:
Szparagi gotujemy we wrzącej wodzie (lub na parze przez około 4 minuty, w zależności od grubości szparagów).
Awokado obieramy, kroimy w kostkę, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, mieszamy.
Cukinię kroimy wzdłuż, w bardzo cienkie plasterki, następnie wrzucamy je na wrzącą wodą na 20 sekund. Odcedzamy, doprawiamy solą i pieprzem, po czym rolujemy je w wałeczki.
Majonez (jogurt), przeciśnięty przez praskę czosnek oraz musztardę mieszamy ze sobą. Opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy masło, wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy około 3 minuty.
Na patelnię kładziemy przekrojone na pół bułki, podgrzewamy je, aż się zrumienią. Dolną część bułki smarujemy sosem musztardowym, układamy roszponkę, awokado, kładziemy szparagi, cukinię oraz usmażone jajko. Przykrywamy wierzchnią częścią bułki. 


4 komentarze:

  1. O matko jak te burgery wyglądają nieprzyzwoicie... ☺️ Cudo!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę spróbować tego burgera, bo wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń