Deszczowe dni za oknem zachęcają do przygotowania posiłków na ciepło, zwłaszcza na słodko. Jeśli się z tym zgadzacie, spróbujcie koniecznie tej wersji naleśników: migdałowych podanych z masłem orzechowym. W końcu kto nie lubi naleśników :-)?
Składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mączki migdałowej (zmielonych migdałów)
- około 250 ml mleka
- około 200 ml wody gazowanej
- 1 łyżka karobu (opcjonalnie)
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
- olej do smażenia
- masło orzechowe
- rozpuszczona gorzka czekolada
- posiekane migdały
Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy mąkę z migdałów, karob, wbijamy jajko, dodajemy oliwę, cukier, szczyptę soli i połowę ilości mleka i wody. Wszystko mieszamy rózgą kuchenną na jednolitą masę. Odstawiamy na około 10-15 minut. Po tym czasie do ciasta dodajemy pozostałą ilość mleka i wody, mieszamy. Na lekko posmarowanej olejem patelni smażymy cienkie naleśniki.
Po usmażeniu smarujemy masłem orzechowym, składamy. Wierzch polewamy strużkami czekolady, posypujemy posiekanymi migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz