7/14/2020

7/14/2020

Grzanki z jajkiem i pastą z bobu


"Bobowych" inspiracji ciąg dalszy. Lubicie różnego rodzaju smarowidła do kanapek? To ten przepis jest dla Was. Pasta z bobu, super łatwa w przygotowaniu, idealnie sprawdzi się do śniadaniowych grzanek. Ja podałam ją z jajkiem sadzonym (w tej wersji śmiało może stanowić pożywny obiad), ale  zamiast jajka świetnie sprawdzą się także warzywa. Od klasycznego pomidora, do na przykład grillowanej cukinii. Sprawdźcie, co macie w lodówce i połączcie po swojemu. Do dzieła ;-)

Składniki:

Pasta z bobu:

  • około 300 g ugotowanego i obranego z łupinek bobu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny lub limonki
  • pęczek natki pietruszki
  • oliwa 
  • sól, pieprz
  • można też dodać garść orzeszków piniowych/nerkowców (ale można też pominąć ten dodatek)
Dodatkowo:
  • ulubione pieczywo
  • jajka
  • masło
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Wszystkie składniki na pastę umieszczamy w wysokim naczyniu, miksujemy blenderem na gładką (lub nie do końca gładką - to zależy od Was) pastę.
Kromki chleba podgrzewamy na suchej patelni grillowej. Na maśle smażymy jajka sadzone, doprawiamy solą i pieprzem. Grzanki smarujemy pastą, na wierzchu kładziemy usmażone jajka.




2 komentarze:

  1. Sezon na bób otwarty również u mnie :D
    Pysznie wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję <3 bób nadużywam w sezonie do granic, jak tylko skończą się szparagi przechodzę na bób ;-)

      Usuń