7/16/2020

7/16/2020

Mrożony napój rabarbar-truskawki-czereśnie


Powróciła słoneczna pogoda i wyższe temperatury, więc czas pomyśleć o porządnym nawodnieniu. Oczywiście o nawodnieniu trzeba pamiętać zawsze, bez względu na pogodę, ale wiecie o co chodzi ;-) Bez zbędnego gadania polecam Wam przygotowywanie pysznych owocowych napojów na bazie kompotu, które po schłodzeniu będą stanowiły idealne, letnie orzeźwienie.



Składniki:
  • 200 g truskawek
  • 100 g rabarbaru
  • 200 g czereśni
  • 2-3 daktyle
  • 1 litr wody
  • opcjonalnie kawałek kory cynamonu
  • lód

Wykonanie:
Wodę gotujemy w dużym garnku. Gdy zacznie wrzeć wrzucamy do niej wszystkie owoce i gotujemy około 15-20 minut na niezbyt dużym ogniu. Po ugotowaniu studzimy, odcedzamy i wstawimy do lodówki. Gdy się schłodzi podajemy go w szklankach wypełnionych lodem, można dodatkowo dodać nieco świeżych owoców.

Wskazówka: nie przepadam za wyjadaniem tych rozgotowanych owoców z kompotu, ale trudno mi je z kolei  wyrzucić, dlatego zazwyczaj przecieram je przez sitko, a następnie gotuję w garnuszku z dodatkiem cukru, aż całość się zredukuje. Tak powstały sos można użyć dla placuszków, naleśników czy gofrów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz