Powróciła słoneczna pogoda i wyższe temperatury, więc czas pomyśleć o porządnym nawodnieniu. Oczywiście o nawodnieniu trzeba pamiętać zawsze, bez względu na pogodę, ale wiecie o co chodzi ;-) Bez zbędnego gadania polecam Wam przygotowywanie pysznych owocowych napojów na bazie kompotu, które po schłodzeniu będą stanowiły idealne, letnie orzeźwienie.
Składniki:
- 200 g truskawek
- 100 g rabarbaru
- 200 g czereśni
- 2-3 daktyle
- 1 litr wody
- opcjonalnie kawałek kory cynamonu
- lód
Wykonanie:
Wodę gotujemy w dużym garnku. Gdy zacznie wrzeć wrzucamy do niej wszystkie owoce i gotujemy około 15-20 minut na niezbyt dużym ogniu. Po ugotowaniu studzimy, odcedzamy i wstawimy do lodówki. Gdy się schłodzi podajemy go w szklankach wypełnionych lodem, można dodatkowo dodać nieco świeżych owoców.
Wskazówka: nie przepadam za wyjadaniem tych rozgotowanych owoców z kompotu, ale trudno mi je z kolei wyrzucić, dlatego zazwyczaj przecieram je przez sitko, a następnie gotuję w garnuszku z dodatkiem cukru, aż całość się zredukuje. Tak powstały sos można użyć dla placuszków, naleśników czy gofrów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz