7/17/2020

7/17/2020

4 pomysły na śniadaniowe grzanki latem


Śniadanie to moja ulubiona część dnia i ulubiony posiłek. Nie zawsze mam czas na przygotowywanie niecodziennych grzanek, ale nigdy nie wychodzę z domu bez śniadania. A jeśli mam na nie chociaż 20 minut, to zawsze udaje mi się wyczarować jakąś pyszną grzankę z tym, co akurat mam w lodówce. Grzanki to świetny pomysł na śniadanie, są pożywne, pyszne i istnieje nieskończona możliwość połączeń smakowych. Nie potrzebujemy świeżego pieczywa, wystarczy, że podgrzejemy je na suchej patelni i mamy wyśmienita bazę. A na wierzch kładziemy wszystko to, co podsunie nam wyobraźnia :-)


Kilka moich pomysłów (zgodnie z ruchem wskazówek zegara):

1. grillowana brzoskwinia + feta

Składniki:
  • kromka ulubionego pieczywa
  • awokado
  • rukola
  • brzoskwinia
  • ser typu feta
  • sól, pieprz, sok z cytryny
Wykonanie:
Pieczywo podgrzewamy na suchej patelni. Awokado doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smarujemy nim grzankę. Kładziemy rukolę. Na patelni grillowej kładziemy pokrojone na cząstki brzoskwinie, smażymy po około 2-3 minuty z każdej strony. Kładziemy na grzankę, posypujemy pokruszonym serem feta.

2. awokado + pomidor
Składniki:
  • kromka ulubionego pieczywa
  • awokado
  • roszponka
  • pomidor
  • ser typu blue
  • sól, pieprz, sok z cytryny
Wykonanie:
Pieczywo podgrzewamy na suchej patelni. Awokado doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smarujemy nim grzankę. Kładziemy roszponkę i pokrojony w plasterki pomidor. Doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzchu kruszymy ser.


3. grillowana brzoskwinia + szynka parmeńska
Składniki:
  • kromka ulubionego pieczywa
  • kremowy serek
  • roszponka
  • brzoskwinia
  • szynka parmeńska
  • ocet balsamiczny
Wykonanie:
Pieczywo podgrzewamy na suchej patelni. Smarujemy grzankę serkiem, kładziemy roszponkę i szynkę. Na patelni grillowej kładziemy pokrojoną na cząstki brzoskwinię, smażymy po około 2-3 minuty z każdej strony. Kładziemy na grzankę, polewamy octem balsamicznym.


4. arbuz + feta

Składniki:
  • kromka ulubionego pieczywa
  • awokado
  • roszponka
  • arbuz
  • ser typu feta
  • sól, pieprz, sok z cytryny
Wykonanie:
Pieczywo podgrzewamy na suchej patelni. Awokado doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smarujemy nim grzankę. Kładziemy roszponkę i pokrojony w kostkę arbuz oraz ser feta. Doprawiamy pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz