Śniadanie to moja ulubiona część dnia i ulubiony posiłek. Nie zawsze mam czas na przygotowywanie niecodziennych grzanek, ale nigdy nie wychodzę z domu bez śniadania. A jeśli mam na nie chociaż 20 minut, to zawsze udaje mi się wyczarować jakąś pyszną grzankę z tym, co akurat mam w lodówce. Grzanki to świetny pomysł na śniadanie, są pożywne, pyszne i istnieje nieskończona możliwość połączeń smakowych. Nie potrzebujemy świeżego pieczywa, wystarczy, że podgrzejemy je na suchej patelni i mamy wyśmienita bazę. A na wierzch kładziemy wszystko to, co podsunie nam wyobraźnia :-)
Kilka moich pomysłów (zgodnie z ruchem wskazówek zegara):
1. grillowana brzoskwinia + feta
Składniki:
- kromka ulubionego pieczywa
- awokado
- rukola
- brzoskwinia
- ser typu feta
- sól, pieprz, sok z cytryny
Pieczywo podgrzewamy na suchej patelni. Awokado doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smarujemy nim grzankę. Kładziemy rukolę. Na patelni grillowej kładziemy pokrojone na cząstki brzoskwinie, smażymy po około 2-3 minuty z każdej strony. Kładziemy na grzankę, posypujemy pokruszonym serem feta.
2. awokado + pomidor
Składniki:
- kromka ulubionego pieczywa
- awokado
- roszponka
- pomidor
- ser typu blue
- sól, pieprz, sok z cytryny
Pieczywo podgrzewamy na suchej patelni. Awokado doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smarujemy nim grzankę. Kładziemy roszponkę i pokrojony w plasterki pomidor. Doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzchu kruszymy ser.
3. grillowana brzoskwinia + szynka parmeńska
Składniki:
- kromka ulubionego pieczywa
- kremowy serek
- roszponka
- brzoskwinia
- szynka parmeńska
- ocet balsamiczny
Pieczywo podgrzewamy na suchej patelni. Smarujemy grzankę serkiem, kładziemy roszponkę i szynkę. Na patelni grillowej kładziemy pokrojoną na cząstki brzoskwinię, smażymy po około 2-3 minuty z każdej strony. Kładziemy na grzankę, polewamy octem balsamicznym.
4. arbuz + feta
Składniki:
- kromka ulubionego pieczywa
- awokado
- roszponka
- arbuz
- ser typu feta
- sól, pieprz, sok z cytryny
Pieczywo podgrzewamy na suchej patelni. Awokado doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smarujemy nim grzankę. Kładziemy roszponkę i pokrojony w kostkę arbuz oraz ser feta. Doprawiamy pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz