7/20/2020

7/20/2020

4 pomysły na śniadaniowe grzanki latem (na słodko)

Dziś będzie grzankowo-śniadaniowych pomysłów ciąg dalszy, ale tym razem wersja dla tych, którzy lubią zacząć dzień od czegoś słodkiego. Ja lubię śniadania zarówno słodkie jak wytrawne, wersja zależy od tego, co mam w lodówce. Jeśli nie lubicie śniadań na słodko (wiem, że jest dużo takich osób), możecie sobie przygotować takie grzanki również na deser, czy podwieczorek.



Kilka moich pomysłów (zgodnie z ruchem wskazówek zegara):

1. serek + owoce

Składniki:
  • kromka ulubionego pieczywa
  • twarożek/kremowy serek do smarowania
  • truskawki
  • borówki
  • listki mięty
  • miód
Wykonanie:
Pieczywo podgrzewamy na suchej patelni. Serkiem smarujemy grzankę. Układamy owoce, listki mięty, polewamy miodem.

2. masło orzechowe + truskawki
Składniki:
  • kromka ulubionego pieczywa
  • masło orzechowe
  • truskawki
  • orzechy nerkowca
  • opcjonalnie: sól
Wykonanie:
Pieczywo podgrzewamy na suchej patelni. Smarujemy grzankę masłem orzechowym, układamy pokrojone truskawki oraz posiekane nerkowce. Ja lubię masło orzechowe dodatkowo delikatnie posolić.

3. jogurt + brzoskwinie
Składniki:
  • kromka ulubionego pieczywa
  • jogurt grecki gęsty
  • brzoskwinie/nektarynki
  • borówki
  • miód
Wykonanie:
Brzoskwinie dzielimy na cząstki, smażymy na patelni grillowej. Pieczywo podgrzewamy na suchej patelni. Nakładamy na nie jogurt, następnie grillowane brzoskwinie, borówki, całość polewamy miodem.

4. serek + truskawki
Składniki:
  • kromka ulubionego pieczywa
  • twarożek/kremowy serek do smarowania
  • truskawki
  • migdały w płatkach
  • miód
Wykonanie:
Pieczywo podgrzewamy na suchej patelni. Smarujemy grzankę serkiem, układamy pokrojone truskawki, posypujemy migdałami w płatkach (można je dodatkowo uprażyć na suchej patelni), polewamy miodem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz