Dziś mam dla Was cudownie kolorową, lekką i pyszną sałatkę z dwoma włoskimi akcentami: szynką dojrzewającą i burratą. Burrata to rodzaj sera przypominający mozzarellę, która ma charakterystyczny, miękki, kremowy środek. Jest cudownie pyszna i idealnie sprawdza się w sałatkach. Dość często można ją dostać w klasycznych marketach, jeśli więc będziecie mieli okazję spróbować - nie wahajcie się :-)
Składniki:
- 2 garści roszponki
- około 50 g szynki dojrzewającej np. parmeńskiej
- 1 burrata
- 1 brzoskwinia
- 1 awokado
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki musztardy
- 1-2 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie:
Brzoskwinię kroimy na cząstki. Na patelni grillowej rozgrzewamy masło, następnie grillujemy brzoskwinię z dwóch stron przez około 2-3 minuty.
Roszponkę wykładamy na talerz. Następnie kładziemy plasterki szynki, obrane i pokrojone w plasterki awokado (doprawione solą, pieprzem i skropione sokiem z cytryny), grillowaną brzoskwinię oraz burratę.
Wszystkie składniki na dressing mieszamy ze sobą, polewamy wierzch sałatki.
Super ta sałatka ! Choć mnie nie do końca grał tutaj ten dressing z musztardą, następnym razem przetestuję z samą oliwą:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) z samą oliwą na pewno będzie pysznie! Pozdrowienia i smacznego :-)
Usuń