6/15/2020

6/15/2020

Zupa krem z zielonych szparagów i brokułu


Sezon na szparagi praktycznie dobiegł końca, więc rzutem na taśmę podrzucam Wam przepis na ostanie w tym roku szparagowe danie, pyszną zupę krem z dodatkiem brokułu, na warzywnym bulionie. Podałam ją z serem typu feta i chrupkim pieczywem. Jest lekko, letnio i zdrowo. Wypróbujcie.


Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego (lub warzywno-mięsnego)
  • 1 brokuł (500g)
  • pęczek szparagów
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz
Do podania:
  • ser typu feta
  • chrupkie pieczywo
  • ziarna słonecznika

Wykonanie:
Cebulę siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlewamy bulion i gotujemy około 15 minut, aż ziemniaki lekko zmiękną. Następnie dodajemy podzielony na różyczki brokuł oraz szparagi. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Zdejmujemy z ognia, blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wykładamy do miseczek, posypujemy pokruszonym serem typu feta, posypujemy ziarnami słonecznika (można je uprzednio uprażyć na suchej patelni). Podajemy z chrupkim pieczywem, grzankami itp.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz