Sezon na szparagi praktycznie dobiegł końca, więc rzutem na taśmę podrzucam Wam przepis na ostanie w tym roku szparagowe danie, pyszną zupę krem z dodatkiem brokułu, na warzywnym bulionie. Podałam ją z serem typu feta i chrupkim pieczywem. Jest lekko, letnio i zdrowo. Wypróbujcie.
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego (lub warzywno-mięsnego)
- 1 brokuł (500g)
- pęczek szparagów
- 3-4 ziemniaki
- 1 mała cebula
- łyżka oliwy
- sól, pieprz
- ser typu feta
- chrupkie pieczywo
- ziarna słonecznika
Wykonanie:
Cebulę siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlewamy bulion i gotujemy około 15 minut, aż ziemniaki lekko zmiękną. Następnie dodajemy podzielony na różyczki brokuł oraz szparagi. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Zdejmujemy z ognia, blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wykładamy do miseczek, posypujemy pokruszonym serem typu feta, posypujemy ziarnami słonecznika (można je uprzednio uprażyć na suchej patelni). Podajemy z chrupkim pieczywem, grzankami itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz