6/12/2020

6/12/2020

Śniadaniowe rogaliki z karmelizowanym rabarbarem i truskawkami


Mamy długi weekend, ale w tym roku pewnie wielu z nas zrezygnowało z wyjazdów i postanowiło spędzić ten czas w domach. A jeśli zostajemy w domu jedną z najprzyjemniejszych rzeczy, jaką z łatwością możemy sobie zafundować są pyszne posiłki. Ja stawiam przede wszystkim na śniadania, są moją ulubioną częścią dnia. Zwłaszcza, gdy mam nieco więcej czasu by je pocelebrować. I w związku z tym mam dla Was super pomysł na letnie, owocowe śniadanie, idealne na długi leniwy poranek.

Składniki:

  • rogaliki (croissanty lub np. z tego przepisu)
  • serek twarogowy
  • jogurt grecki
  • miód lub cukier trzcinowy
  • truskawki
  • rabarbar
  • 1-2 łyżki masła

Wykonanie:
Truskawki kroimy na połówki, rabarbar w nieduże kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy owoce oraz miód lub cukier. Całość smażymy na sporym ogniu przez około 10 minut (w zależności od ilości owoców). Powinny się lekko rozpaść, ale nie całkowicie.
Serek mieszamy z jogurtem. Rogaliki podgrzewamy w nagrzanym do 200C piekarniku przez około 5-7 minut.
Ciepłe i chrupiące rogaliki podajemy z serkiem i ciepłymi owocami. Dodatkowo do serka można dodać kilka kropel pasty waniliowej.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz