3/30/2020

3/30/2020

Maślane rogaliki z makiem



Jak tam wasze domowe wypieki? Ja całkowicie zrezygnowałam z piekarni i wypiekam wszystko sama, więc na blogu pojawi się więcej przepisów o tej treści. Jeśli macie drożdże (bo to ostatnio deficytowy produkt) polecam Wam te łatwe rogaliki, są bardzo maślane i delikatne. Można je zjeść w wersji na słodko, ale świetnie smakują też w wersji wytrawnej, np. z serem.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g roztopionego, ostudzonego masła
  • około 150 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • około 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • na wierzch: żółtko+ 1 łyżka mleka, mak

Wykonanie:
Drożdże mieszamy z jedną łyżką cukru. Następnie dodajemy jedną łyżkę mąki, wlewamy około 1/3 szklanki ciepłego mleka, przykrywamy i odstawiamy, aby zaczyn wyrósł.
Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie. Dodajemy pozostały cukier, sól, jogurt naturalny, roztrzepane widelcem jajko, pozostałe ciepłe mleko i wyrośnięty zaczyn. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto dłońmi. Na koniec wlewamy masło, wyrabiamy ciasto około 10 minut. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na do wyrośnięcia na około 60 minut.
Po tym czasie formujemy z ciasta rogaliki (odsyłam Was do filmiku, jak uformować rogale, znajdziecie go TUTAJ).
Uformowane rogale kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie smarujemy je żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy makiem. Pieczemy w temp. 180C przez około 20 minut.


2 komentarze:

  1. Piękne! Niczym z najlepszej piekarni! Chciałem już pisać, że poproszę z dostawą do domu, ale chyba mam tyle czasu, że mógłbym w sumie sam je upiec :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Łukasz <3 haha, masz rację, teraz jest pewna nadwyżka czasu, a gdzie w domu może być lepiej niż w kuchni ;-)? powodzenia w wypiekach i dużo zdrowia! :-)

      Usuń