Jak tam wasze domowe wypieki? Ja całkowicie zrezygnowałam z piekarni i wypiekam wszystko sama, więc na blogu pojawi się więcej przepisów o tej treści. Jeśli macie drożdże (bo to ostatnio deficytowy produkt) polecam Wam te łatwe rogaliki, są bardzo maślane i delikatne. Można je zjeść w wersji na słodko, ale świetnie smakują też w wersji wytrawnej, np. z serem.
Składniki:
- 650 g mąki pszennej typ 550
- 7 g drożdży suchych lub ok. 40 g świeżych
- 100 g roztopionego, ostudzonego masła
- około 250 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- około 3-4 łyżki cukru
- szczypta soli
- na wierzch: żółtko+ 1 łyżka mleka, mak
Wykonanie:
Suche drożdże mieszamy z mąką, cukrem i szczyptą soli.
Jeśli używamy drożdży świeżych, najpierw przygotowujemy zaczyn (drożdże mieszamy z jedną łyżką cukru, następnie dodajemy jedną łyżkę mąki, wlewamy około 1/3 szklanki ciepłego mleka, przykrywamy i odstawiamy, aby zaczyn wyrósł, a następnie wlewamy go do mąki).
Do miski z suchymi drożdżami, cukrem i solą wlewamy ciepłe mleko oraz roztrzepane widelcem jajko i żółtko. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto dłońmi. Na koniec wlewamy masło, wyrabiamy ciasto około 10-15 minut. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na do wyrośnięcia na około 60 minut.
Po tym czasie formujemy rogaliki. Uformowane rogale kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie smarujemy je żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy makiem. Pieczemy w temp. 180C przez około 20 minut.
Piękne! Niczym z najlepszej piekarni! Chciałem już pisać, że poproszę z dostawą do domu, ale chyba mam tyle czasu, że mógłbym w sumie sam je upiec :D
OdpowiedzUsuńDziękuję Łukasz <3 haha, masz rację, teraz jest pewna nadwyżka czasu, a gdzie w domu może być lepiej niż w kuchni ;-)? powodzenia w wypiekach i dużo zdrowia! :-)
Usuń