4/02/2020

4/02/2020

Praliny z masłem orzechowym w białej czekoladzie




Dziś super szybki i łatwy w przygotowaniu deser, który zrobicie zaledwie z kilku składników. Pralinki wyglądają pięknie, a jeśli użyjecie ciasteczek bez cukru i czekolady deserowej można także uznać, że są fit. Polecam Wam bardzo!

Składniki:

  • 300 g kruchych ciasteczek (np. herbatników, kruchych maślanych, owsianych)
  • około 150-200 g masła orzechowego
  • opcjonalnie można dodać 1-2 łyżeczki kakao
  • szczypta soli
  • 200 g białej czekolady
  • około 50 g czekolady deserowej

Wykonanie:
Ciasteczka kruszymy za pomocą blednera, dodajemy do nich masło orzechowe, szczyptę soli, miksujemy. Z powstałej masy formujemy kulki o takiej samej wielkości. Chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, w białej czekoladzie zanurzamy kulki, układamy ja na papierze do pieczenia, polewamy strużkami czekolady deserowej. Wstawiamy do lodówki, aby polewa zastygła. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz