Dziś super szybki i łatwy w przygotowaniu deser, który zrobicie zaledwie z kilku składników. Pralinki wyglądają pięknie, a jeśli użyjecie ciasteczek bez cukru i czekolady deserowej można także uznać, że są fit. Polecam Wam bardzo!
Składniki:
- 300 g kruchych ciasteczek (np. herbatników, kruchych maślanych, owsianych)
- około 150-200 g masła orzechowego
- opcjonalnie można dodać 1-2 łyżeczki kakao
- szczypta soli
- 200 g białej czekolady
- około 50 g czekolady deserowej
Wykonanie:
Ciasteczka kruszymy za pomocą blednera, dodajemy do nich masło orzechowe, szczyptę soli, miksujemy. Z powstałej masy formujemy kulki o takiej samej wielkości. Chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, w białej czekoladzie zanurzamy kulki, układamy ja na papierze do pieczenia, polewamy strużkami czekolady deserowej. Wstawiamy do lodówki, aby polewa zastygła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz