4/06/2020

4/06/2020

Torcik orzechowo-karmelowy




Macie już plan co przygotować na wielkanocny stół? Jeśli wciąż się wahacie to dziś i jutro podrzucę Wam dwie propozycje na wypieki. Zaczniemy od karmelowego torciku na biszkoptowych, orzechowych blatach. Jeśli lubicie karmelowy smak, na pewno przypadnie Wam do gustu.

Składniki:
Ciasto:

  • 6 jajek
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
Krem:
  • 330 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • do nasączenia: 250 ml wody + 3 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy do nich żółtka, miksujemy 30 sekund. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy, a także sok z cytryny. Delikatnie mieszamy łopatką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 190C przez około 25 minut. Studzimy, po czym kroimy na dwie części (można też upiec każdy blat oddzielnie).
Do mascarpone dodajemy kajmak (2-3 łyżki odkładamy do dekoracji). Mieszamy. Kremówkę ubijamy, stopniowo dodajemy do mascarpone i delikatnie mieszamy.
Ostudzony biszkopt nasączamy wodą z cytryną, przekładamy kremem karmelowym. Wierzch dekorujemy odłożonym wcześniej kajmakiem (można go podgrzać z 1 łyżeczką masła, aby stał się rzadki i można nim było polać wierzch, jednak przed polaniem studzimy go, aby nie był gorący!).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz