Macie już plan co przygotować na wielkanocny stół? Jeśli wciąż się wahacie to dziś i jutro podrzucę Wam dwie propozycje na wypieki. Zaczniemy od karmelowego torciku na biszkoptowych, orzechowych blatach. Jeśli lubicie karmelowy smak, na pewno przypadnie Wam do gustu.
Składniki:
Ciasto:
- 6 jajek
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 330 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 1 puszka masy kajmakowej
- do nasączenia: 250 ml wody + 3 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy do nich żółtka, miksujemy 30 sekund. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy, a także sok z cytryny. Delikatnie mieszamy łopatką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 190C przez około 25 minut. Studzimy, po czym kroimy na dwie części (można też upiec każdy blat oddzielnie).
Do mascarpone dodajemy kajmak (2-3 łyżki odkładamy do dekoracji). Mieszamy. Kremówkę ubijamy, stopniowo dodajemy do mascarpone i delikatnie mieszamy.
Ostudzony biszkopt nasączamy wodą z cytryną, przekładamy kremem karmelowym. Wierzch dekorujemy odłożonym wcześniej kajmakiem (można go podgrzać z 1 łyżeczką masła, aby stał się rzadki i można nim było polać wierzch, jednak przed polaniem studzimy go, aby nie był gorący!).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz