4/07/2020

4/07/2020

Hot cross buns - angielskie, wielkanocne bułeczki



Dziś w ramach wielkanocnych propozycji mam dla Was przepis na tradycyjne, angielskie bułeczki, które przygotowuje się w okresie wielkanocnym. Drożdżowe bułeczki z charakterystycznym krzyżykiem na wierzchu, dodatkiem rodzynek i cynamonu, puszyste, delikatne i zniewalająco smaczne. Polecam!

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru kokosowego lub trzcinowego
  • 250 ml mleka
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 100 g rodzynek (sparzonych i posiekanych)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • "krzyżyk" na wierzchu bułeczek: 6 płaskich łyżek mąki, 2 łyżki oleju, 5 łyżek wody
  • żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania wierzchu

Wykonanie:
Drożdże, 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżkę mąki oraz łyżkę cukru mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem, aż zaczyn podwoi swoją objętość.
Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cynamon, sól, resztę cukru, mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, pozostałe ciepłe mleko, jajko. Wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy roztopione masło oraz rodzynki, zagniatamy ciasto około 10 minut (aż stanie się gładkie i lśniące). Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
Gdy podwoi swoją objętość odgazowujemy je, po czym dzielimy na około 12-15 części i formujemy z nich bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
Po tym czasie mieszamy ze sobą żółtko i mleko, smarujemy wierzch bułeczek. Mieszamy ze sobą także składniki na "krzyżyk" na wierzch bułeczek, nakładamy masę do rękawa cukierniczego po czym dekorujemy bułeczki. Pieczemy w temp. 190C przez około 25 minut.





2 komentarze: