4/15/2020

4/15/2020

Łatwy chleb z żeliwnego garnka (na drożdżach)


Obecnie cały Internet piecze chleb, więc i ja dorzucam swoją cegiełkę. Jeszcze do niedawna piekłam chleby tylko na drożdżach, tych na zakwasie nie potrafiłam (ale to się ostatnio zmienia, więc w przyszłości będę Wam podrzucać moje eksperymenty zakwasowe :-)). Natomiast dziś mój podstawowy przepis na chleb na drożdżach, który najczęściej robiłam. Jest łatwy i zawsze się udaje, więc jeśli chcecie cieszyć się smakiem domowego pieczywa, a nie macie jeszcze doświadczenia z zakwasem - macie alternatywę. Łapcie i cieszcie się smakiem chrupiącej skórki i mięciutkiego miękiszu :-)

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej typ 500 może być też chlebowa 750
  • 70 g mąki żytniej typ 720
  • około 400 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu (można pominąć)

Wykonanie:
Mąki przesiewamy. Wodę mieszamy z drożdżami i miodem. Wlewamy do mąki, mieszamy łyżką, następnie wsypujemy sól. Wyrabiamy ciasto (najlepiej za pomocą robota na najniższych obrotach, przez około 10 minut, lub ewentualnie ręcznie). Przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy do lodówki na około 8-10 godzin (najlepiej na noc).
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski, rozciągamy je i formujemy chleb podsypujące lekko mąką. Nacinamy wierzch. 

W piekarniku nastawionym na 230C nagrzewamy garnek żeliwny. Do nagrzanego garnka wkładamy uformowany bochenek (można go umieścić na papierze do pieczenia, aby było łatwiej go przenieść). Przykrywamy pokrywkę i wkładamy do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika chleb przekładamy na kratkę kuchenną, kroimy dopiero po ostygnięciu. 

Wskazówka: Chleb na drożdżach najlepiej smakuje tego samego dnia, w porównaniu z chlebami na zakwasie znacznie szybciej się starzeje, więc najlepiej go zamrozić i sukcesywnie wyjmować odpowiednią ilość. 


2 komentarze:

  1. Widać, że skórka jest mega chrupiąca! Czas przetwstować przepis :)

    OdpowiedzUsuń