6/08/2020

6/08/2020

Proste placuszki na maślance



Placki, placuszki i wszelkiego rodzaju wariacje na ich temat uwielbiam i często z nimi eksperymentuję, zwłaszcza w weekend, gdy na przygotowanie śniadania mam do dyspozycji nieco więcej czasu niż zwykle. Ale dziś mam super szybką i łatwą wersję, którą można przygotować zaledwie w 20 minut. Można więc po nią sięgać znacznie częściej, do czego zachęcam.


Składniki:

  • 200 g maślanki naturalnej
  • około 130-150 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka ksylitolu lub cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • oliwa do smażenia
  • masło i miód/syrop klonowy do podania


Wykonanie:
Maślankę wlewamy do miski, dodajemy jajko, mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy cukier, przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia, mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą niż na naleśniki, jeśli jest zbyt rzadkie, dodajemy nieco więcej mąki. Odstawiamy je na 10 minut. Następnie na rozgrzanej patelni smażymy placuszki. Gorące układamy w stosik, kładziemy masło, polewamy miodem lub syropem klonowym.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza