1/27/2020

1/27/2020

Sałatka z pstrągiem i cytrusami





Witajcie! Początek roku to dobry czas na wprowadzenie nowych lub poprawienie istniejących nawyków żywieniowych. Jak na pewno wiecie, jednym z produktów, których statystycznie spożywamy niewiele, a są bardzo korzystne pod względem zdrowotnym, są ryby. Często brakuje nam pomysłu na ich przyrządzenie, dlatego przychodzę dziś z jedną z wielu możliwości na łatwe i szybkie przygotowanie filetu z pstrąga tęczowego łososiowego Marinero.  Filet jest bardzo wdzięcznym produktem, bardzo łatwo go przyrządzić, nie wymaga też zbyt wielu dodatków, ponieważ sam w sobie jest smaczny. Dodatkowo pstrąg Marinero z Biedronki pochodzi z polskich gospodarstw zrzeszonych w Stowarzyszeniu Producentów Ryb Łososiowatych. Jest dostarczany do Biedronki codziennie, więc można tworzyć menu z jego udziałem przez cały okrągły rok! Ważnym aspektem jest także fakt, że hodowla pstrągów jest jedną z najmniej obciążających środowisko. Tak więc korzystajmy, a poniżej propozycja na sałatkę z rukolą i cytrusami.

Sałatka z pstrągiem i cytrusami
Składniki:

  • filet z pstrąga tęczowego łososiowego Marinero
  • 1 pomarańcza
  • 1 grejpfrut
  • 5-6 rzodkiewek
  • ½ granatu
  • Rukola
  • Gałązka rozmarynu
  • Sól, pieprz

Wykonanie:
Filet z pstrąga układamy w blaszce, doprawiamy solą i pieprzem. Kładziemy 1-2 plasterki pomarańczy oraz gałązkę rozmarynu. Pieczemy w temp. 190C przez około 20 minut.
Rukolę układamy na talerzu. Pomarańczę i grejpfrut dzielimy na cząstki tak, aby pozbawić je białych błonek. Układamy na rukoli. Następnie kładziemy pokrojone w cienkie plasterki rzodkiewki oraz pestki granatu. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytrusów. Na wierzchu kładziemy upieczony filet.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz