Pozostając dalej w temacie lekkich dań mam dla Was kolejną propozycję. Dziś podstawą jest kuskus perłowy, który świetnie sprawdza się w sałatkach, wystarczy kilka dodatkowych składników, najlepiej ulubionych warzyw i mamy gotowy obiad.
Składniki:
- 1 szklanka kuskusu perłowego
- 1/2 zielonego ogórka
- 1/2 czerwonej papryki
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1-2 listki sałaty
- kilka oliwek
- około 50 g sera typu feta
- szczypiorek
- oliwa
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kuskus płuczemy, wsypujemy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy do miękkości (około 10 minut). Odcedzamy.
Ogórek, paprykę oraz ser feta kroimy w drobną kostkę. Sałatę rwiemy. Szczypiorek siekamy. Oliwki kroimy w plasterki. Pomidorki przekrawamy na połówki lub ćwiartki.
Wszystkie warzywa i ser dodajemy do kuskusu, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną oliwy, mieszamy.
Przepis trafia na górę listy to wypróbowania ;)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, oby posmakował ;-)
Usuń