Witajcie w nowym tygodniu! Zaczynamy go kolorowo, z dużą ilością warzyw i potężną dawką zdrowia :-) Smacznego!
Składniki:
- 1/2 kalafiora
- 1/2 brokułu
- 2-3 marchewki
- 1 kolba kukurydzy
- pestki granatu
- 2 jajka
- około 70 g sera typu feta
- szczypiorek
- cebula dymka
- oliwa
- sok z cytryny /limonki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kolbę kukurydzy gotujemy do miękkości.
Marchewki obieramy, kroimy na ćwiartki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, pieczemy w temp. 200C przez około 20 minut.
Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki, następnie miksujemy w malakserze/termomiksie na drobną "kaszkę" (można też maksymalnie drobno posiekać go za pomocą noża/tasaka). Brokuł gotujemy na parze al dente, rozdrabniamy go tak, jak brokuł. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, dodajemy posiekaną dymkę, mieszamy. Wykładamy na talerz.
Jajka smażymy.
Następnie kładziemy upieczoną marchewkę, ugotowaną i pokrojoną kukurydzę, usmażone jajka. Całość posypujemy pokruszonym serem feta, pestkami granatu i posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz