1/13/2020

1/13/2020

Kuskus z brokuła i kalafiora z warzywami


Witajcie w nowym tygodniu! Zaczynamy go kolorowo, z dużą ilością warzyw i potężną dawką zdrowia :-) Smacznego!

Składniki:

  • 1/2 kalafiora
  • 1/2 brokułu
  • 2-3 marchewki
  • 1 kolba kukurydzy
  • pestki granatu
  • 2 jajka
  • około 70 g sera typu feta
  • szczypiorek
  • cebula dymka
  • oliwa
  • sok z cytryny /limonki
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Kolbę kukurydzy gotujemy do miękkości.
Marchewki obieramy, kroimy na ćwiartki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, pieczemy w temp. 200C przez około 20 minut.
Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki, następnie miksujemy w malakserze/termomiksie na drobną "kaszkę" (można też maksymalnie drobno posiekać go za pomocą noża/tasaka). Brokuł gotujemy na parze al dente, rozdrabniamy go tak, jak brokuł. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, dodajemy posiekaną dymkę, mieszamy. Wykładamy na talerz.
Jajka smażymy.
Następnie kładziemy upieczoną marchewkę, ugotowaną i pokrojoną kukurydzę, usmażone jajka. Całość posypujemy pokruszonym serem feta, pestkami granatu i posiekanym szczypiorkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz