1/16/2020

1/16/2020

Wegetariańskie burgery z hummusem, cukinią i kotlecikami z kaszy jaglnanej i tofu


Lubicie burgery? Ja nie lubię tych tradycyjnych, z wołowiną, ale każdą inną eksperymentalną formę chętnie przyjmę ;-) i dziś dla Was mam pomysł na nieco odmienioną wersję burgerów, bez mięsa, ale naje się nimi nawet największy Głodomor :-D spróbujcie!





Składniki:
  • 3-4 bajgle/bułki do burgerów (np. z tego przepisu)
  • 1 nieduża  cukinia
  • hummus (np. z tego przepisu)
  • rukola
  • 300 g kaszy jaglanej
  • 200 g tofu
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • około 1 szklanka kaszki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka papryki w proszku słodkiej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz
  • olej

Wykonanie:
Kaszę jaglaną płuczemy na sitku gorącą wodą, następnie wsypujemy do garnka, zalewamy wodą tak, aby wystawała nad powierzchnię kaszy około 2 cm. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut (powinna się nieco rozgotować). Cebulę i czosnek drobno siekamy, najlepiej za pomocą malaksera. Dodajemy do ugotowanej kaszy, dodajemy także tofu i jajko oraz przyprawy, miksujemy w malakserze lub kielichu blendera służącym do siekania. Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w kaszce kukurydzianej. Smażymy na oleju, z dwóch stron, na złoty kolor.
Cukinię kroimy wzdłuż w cienkie plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na 1 łyżece oleju na patelni, na dużym ogniu przez około 2-3 minuty.
Bułki podgrzewamy w piekarniku lub na suchej patelni. Nakładamy na nie hummus, rukolę, cukinię, kotleciki, ponownie hummus i przykrywamy bułką.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza