Lubicie burgery? Ja nie lubię tych tradycyjnych, z wołowiną, ale każdą inną eksperymentalną formę chętnie przyjmę ;-) i dziś dla Was mam pomysł na nieco odmienioną wersję burgerów, bez mięsa, ale naje się nimi nawet największy Głodomor :-D spróbujcie!
Składniki:
- 3-4 bajgle/bułki do burgerów (np. z tego przepisu)
- 1 nieduża cukinia
- hummus (np. z tego przepisu)
- rukola
- 300 g kaszy jaglanej
- 200 g tofu
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- około 1 szklanka kaszki kukurydzianej
- 1 łyżeczka papryki w proszku słodkiej
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz
- olej
Wykonanie:
Kaszę jaglaną płuczemy na sitku gorącą wodą, następnie wsypujemy do garnka, zalewamy wodą tak, aby wystawała nad powierzchnię kaszy około 2 cm. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut (powinna się nieco rozgotować). Cebulę i czosnek drobno siekamy, najlepiej za pomocą malaksera. Dodajemy do ugotowanej kaszy, dodajemy także tofu i jajko oraz przyprawy, miksujemy w malakserze lub kielichu blendera służącym do siekania. Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w kaszce kukurydzianej. Smażymy na oleju, z dwóch stron, na złoty kolor.
Cukinię kroimy wzdłuż w cienkie plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na 1 łyżece oleju na patelni, na dużym ogniu przez około 2-3 minuty.
Bułki podgrzewamy w piekarniku lub na suchej patelni. Nakładamy na nie hummus, rukolę, cukinię, kotleciki, ponownie hummus i przykrywamy bułką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz