1/09/2020

1/09/2020

Sałatka z kaszą jaglaną i krewetkami


Nowy Rok to dla wielu osób czas postanowień, także tych związanych z odżywianiem. Nie zawsze chodzi o dietę odchudzającą ;-) Niektórzy myślą raczej o bardziej "zdrowym" czy racjonalnym odżywianiu. I w takim właśnie duchu dziś przygotowałam propozycję na lekki, zdrowy i smaczny posiłek.

  Składniki:

  •     około 100 g kaszy jaglanej
  •     kilka listków sałaty lodowej
  •     kilka listków rukoli
  •     około 100 g sera feta
  •     kilka pomidorków koktajlowych
  •     kilka czarnych lub zielonych oliwek
  •     czerwona cebula
  •     około 100-200 g krewetek
  •     szczypiorek
  •     2 ząbki czosnku
  •     oliwa
  •     sól, pieprz
  •     sok z cytryny

Wykonanie:
Kaszę jaglaną płuczemy na sitku pod gorącą wodą. Wsypujemy do garnka, zalewamy około 1 1/2 szklanki wody i gotujemy do miękkości (około 15 minut).
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy posiekany czosnek i krewetki, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy około 5-7 minut na złoty kolor.
Ugotowaną kaszę wsypujemy do miski, dodajemy porwaną sałatę lodową, rukolę, pokrojony w kostkę ser feta, przekrojone pomidorki, cebulę pokrojoną w pióra, oliwki, doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością oliw. Mieszamy. Wykładamy na talerze, na wierzchu kładziemy usmażone krewetki, posypujemy szczypiorkiem. Całość możemy dodatkowo skropić sokiem z cytryny.




2 komentarze:

  1. Uwielbiam krewetki. Ochoty mi na nie narobiłaś.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i zachęcam zatem do przygotowania sałatki ;-)

      Usuń