Święta za nami, ale przed nami okres noworocznego szaleństwa i karnawałowej zabawy. A zarówno Sylwester, jak i każda porządna domówka nie może się obyć bez pysznego deseru (w końcu jaki Sylwester, taki cały Nowy Rok!). Nie przegapcie tematu i przygotujcie ten pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu sernik. Myślę, że smak mango i białej czekolady przekona każdego 😊
Wpis przygotowałam dla Was razem z marką masła Frico, o której pisałam Wam parę dni temu. Moje świąteczne wypieki przygotowywałam właśnie z tym masłem i jestem z niego super zadowolona, więc na Sylwestra też po nie sięgam 😉 Pamiętajcie, że na Instagramie i Facebooku marki (@frico_polska i Frico Polska) znajdziecie więcej słonych i słodkich przepisów, warto więc odwiedzić te kanały 😊
Przepis na sernik:
Składniki:
Ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 170 g mąki krupczatki
- 70 g bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich
- 200 g masła Frico
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg sera na sernik (w kubełku)
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 100 g białej czekolady
- 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 100 ml gorącej wody
- 1-2 dojrzałe mango
- 2-3 marakuje
Wykonanie:
Ze składników na ciasto energicznie zagniatamy kruche ciasto, po czym owijamy je w folię i chłodzimy w lodówce przez około 1 godzinę. Następnie wałkujemy, wykładamy nim blaszkę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia, lub wysmarowana masłem i posypana bułka tartą). Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach. Pieczemy w temp. 180C przez około 30 minut (na złoty kolor). Studzimy.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ser (w temperaturze pokojowej!) mieszamy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy do niego białą czekoladę oraz rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Najpierw warto dodać kilka łyżek sera do żelatyny, wymieszać ją, a następnie wlać całość do pozostałego sera. Wstawiamy masę do lodówki. Gdy zacznie tężeć przelewamy ją na upieczony i ostudzony spód z ciasta kruchego. Wstawiamy do lodówki na około 1-2 godziny, aby masa serowa dobrze stężała.
Mango obieramy, kroimy w cienkie paseczki. Układamy na wierzchu sernika, wykładamy też miąższ z marakui.
Takie przepisy to czysta przyjemność. Na pewno spróbuję.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i zachęcam do wypieków ;-)
Usuńbardzo ciekawe polaczenie smakow :)
OdpowiedzUsuńMiło mi to słyszeć i zachęcam do wypróbowania przepisu ;-)
UsuńSame pyszności. Przepis koniecznie muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i zachęcam do wypróbowania ;-)
UsuńZ pewnością skorzystam z przepisu
OdpowiedzUsuńBardzo miło mi to słyszeć i oczywiście zachęcam ;-)
UsuńDo tego przepisu dodałabym masła orzechowego. Myślę, że połączenie orzechów i czekolady świetnie się uzupełnia.
OdpowiedzUsuńna pewno muszę wypróbować
OdpowiedzUsuń