12/29/2019

12/29/2019

Sernik z białą czekoladą i mango


Święta za nami, ale przed nami okres noworocznego szaleństwa i karnawałowej zabawy. A zarówno Sylwester, jak i każda porządna domówka nie może się obyć bez pysznego deseru (w końcu jaki Sylwester, taki cały Nowy Rok!). Nie przegapcie tematu i przygotujcie ten pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu sernik. Myślę, że smak mango i białej czekolady przekona każdego 😊
Wpis przygotowałam dla Was razem z marką masła Frico, o której pisałam Wam parę dni temu. Moje świąteczne wypieki przygotowywałam właśnie z tym masłem i jestem z niego super zadowolona, więc na Sylwestra też po nie sięgam 😉 Pamiętajcie, że na Instagramie i Facebooku marki (@frico_polska i Frico Polska) znajdziecie więcej słonych i słodkich przepisów, warto więc odwiedzić te kanały 😊


Przepis na sernik:
Składniki:
Ciasto:

  • 100 g mąki pszennej
  • 170 g mąki krupczatki
  • 70 g bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 200 g masła Frico
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ser:
  • 1 kg sera na sernik (w kubełku)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 100 g białej czekolady
  • 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 100 ml gorącej wody
  • 1-2 dojrzałe mango
  • 2-3 marakuje

Wykonanie:
Ze składników na ciasto energicznie zagniatamy kruche ciasto, po czym owijamy je w folię i chłodzimy w lodówce przez około 1 godzinę. Następnie wałkujemy, wykładamy nim blaszkę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia, lub wysmarowana masłem i posypana bułka tartą). Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach. Pieczemy w temp. 180C przez około 30 minut (na złoty kolor). Studzimy.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ser (w temperaturze pokojowej!) mieszamy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy do niego białą czekoladę oraz rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Najpierw warto dodać kilka łyżek sera do żelatyny, wymieszać ją, a następnie wlać całość do pozostałego sera. Wstawiamy masę do lodówki. Gdy zacznie tężeć przelewamy ją na upieczony i ostudzony spód z ciasta kruchego. Wstawiamy do lodówki na około 1-2 godziny, aby masa serowa dobrze stężała.
Mango obieramy, kroimy w cienkie paseczki. Układamy na wierzchu sernika, wykładamy też miąższ z marakui. 


10 komentarzy:

  1. Takie przepisy to czysta przyjemność. Na pewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Miło mi to słyszeć i zachęcam do wypróbowania przepisu ;-)

      Usuń
  3. Same pyszności. Przepis koniecznie muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Z pewnością skorzystam z przepisu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło mi to słyszeć i oczywiście zachęcam ;-)

      Usuń
  5. Do tego przepisu dodałabym masła orzechowego. Myślę, że połączenie orzechów i czekolady świetnie się uzupełnia.

    OdpowiedzUsuń