3/19/2019

3/19/2019

Zupa curry z polędwiczką wieprzową i makaronem ryżowym




Zupy w stylu azjatyckim to zdecydowanie mój ulubiony pomysł na ten posiłek. Mnóstwo warzyw, aromatycznych przypraw, czasem mięso czy tofu i ryżowy makaron - zestaw idealny. Dziś wersja nieco bardziej sycąca, z porządną porcją wieprzowiny i dodatkiem mleczka kokosowego.
 

Składniki:
  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • około  200 g makaronu ryżowego
  • około 1/2 puszki mleczka kokosowego
  • około 200 g groszku cukrowego
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 por
  • kawałek imbiru około 2 cm
  • 1/2 papryczki chilli
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2-3 łyżki oleju sezamowego lub arachidowego
  • 1 łyżka pasty curry

Wykonanie:
Sos sojowy mieszamy z miodem, nacieramy nim polędwiczkę wieprzową. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy polędwiczkę przez około 4-5 minut z każdej strony. Zdejmujemy ją z patelni, przekładamy na deskę i zostawiamy na kilka chwil.
W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę wraz z chilli i imbirem. Podsmażamy aż cebula się zeszkli. Wówczas dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i pora. Smażymy około 3 minuty. Następnie całość zalewamy bulionem, dodajemy pastę curry. Polędwiczkę kroimy w grube plastry i wrzucamy do garnka (wraz z sokami z deski). Wszystko gotujemy około 30 minut. Pod koniec gotowania do zupy wrzucamy groszek cukrowy i dolewamy mleczko kokosowe, gotujemy jeszcze około 4-5 minut.
Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Wykładamy go do miseczek, nalewamy gorącą zupę.




2 komentarze:

  1. Uwielbiamy z żoną takie zupki! Jutro wypróbujemy przepis!

    OdpowiedzUsuń