Kto lubi mango? Palec pod budkę! :-) Dla wszystkich miłośników dziś coś specjalnego: sernik z mango. Delikatny, aksamitny i taaaaki pyszny! A przygotowanie jest tak banalnie proste i szybkie, że musicie się skusić :-)
Składniki:
- 1 litr sera w kubełku
- 3 dojrzałe mango
- około 3 łyżki cukru pudru
- opakowanie żelatyny
- 1/2 szklanki gorącej wody
- około 200 g ciasteczek kakaowych
- około 100-150g masła
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy. Ciasteczka kruszymy, łączymy z masłem, mieszamy i wykładamy na dno tortownicy. Dociskamy łyżką, wstawiamy do lodówki na około 15 minut.
Mango obieramy, miksujemy blenderem na mus.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie.
Do sera dodajemy cukier puder oraz 2/3 musu z mango. Następnie dodajemy 3/4 ilości rozpuszczonej żelatyny, mieszamy. UWAGA! Aby nie powstały nam grudki, a żelatyna ładnie się rozpuściła masa serowa powinna mieć taką samą temperaturę jak dodawana do niej żelatyna. Ja podgrzewam masę serową (już z dodatkiem mango i cukru) w kąpieli wodnej, a następnie dodaję żelatynę. Masę serową wylewamy na dno z ciasteczek, wstawiamy do lodówki na około godzinę, aby stężała.
Do pozostałego musu z mango dodajemy pozostałą rozpuszczoną żelatynę (jeśli nam stężeje wystarczy ją lekko podgrzać), mieszamy. Mus wykładamy na wierzch sernika. Ponownie wstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aby całość dobrze stężała.
Sernik wręcz IDEALNY! Brawo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńIle dkg to paczka żelatyny ?
OdpowiedzUsuń50g
UsuńWitam. Jakiej wielkości ma byc tortownica
OdpowiedzUsuń18-20 cm
UsuńCzy 1 litr sera to 1 kg? Bo na wiaderkach z serem podają w kilogramach.
OdpowiedzUsuńKilogram to chyba troszkę więcej niż 1 litr, ale na spokojnie można użyć takiej ilości (czyli 1 kg) na 50 g opakowanie żelatyny.
Usuń