Zupy w stylu azjatyckim to zdecydowanie mój ulubiony pomysł na ten posiłek. Mnóstwo warzyw, aromatycznych przypraw, czasem mięso czy tofu i ryżowy makaron - zestaw idealny. Dziś wersja nieco bardziej sycąca, z porządną porcją wieprzowiny i dodatkiem mleczka kokosowego.
Składniki:
- 400 g polędwiczki wieprzowej
- 1 litr bulionu warzywnego
- około 200 g makaronu ryżowego
- około 1/2 puszki mleczka kokosowego
- około 200 g groszku cukrowego
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 por
- kawałek imbiru około 2 cm
- 1/2 papryczki chilli
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- 2-3 łyżki oleju sezamowego lub arachidowego
- 1 łyżka pasty curry
Wykonanie:
Sos sojowy mieszamy z miodem, nacieramy nim polędwiczkę wieprzową. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy polędwiczkę przez około 4-5 minut z każdej strony. Zdejmujemy ją z patelni, przekładamy na deskę i zostawiamy na kilka chwil.
W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę wraz z chilli i imbirem. Podsmażamy aż cebula się zeszkli. Wówczas dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i pora. Smażymy około 3 minuty. Następnie całość zalewamy bulionem, dodajemy pastę curry. Polędwiczkę kroimy w grube plastry i wrzucamy do garnka (wraz z sokami z deski). Wszystko gotujemy około 30 minut. Pod koniec gotowania do zupy wrzucamy groszek cukrowy i dolewamy mleczko kokosowe, gotujemy jeszcze około 4-5 minut.
Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Wykładamy go do miseczek, nalewamy gorącą zupę.
Uwielbiamy z żoną takie zupki! Jutro wypróbujemy przepis!
OdpowiedzUsuńSuper! Mam nadzieję, że Państwu posmakuje :-)
Usuń