Zaczęła się już kalendarzowa i astronomiczna wiosna. Pogoda co prawda jest jeszcze bardzo różnorodna, ale w naszej codziennej diecie chyba coraz częściej mamy już ochotę na dania bardziej lekkie, kolorowe i "świeże" niż te z okresu jesienno-zimowego. Dlatego dziś iście wiosenna kompozycja pełna soczystej zieleni: domowe tortille z serkiem z łososia i falafelami z bobu i ciecierzycy. Wymagają trochę uwagi i przygotowań, ale efekt jest powalający. Więc jeśli macie chwilę czasu - koniecznie wypróbujcie!
Składniki:
Falafele:
- około 300 g bobu (ja użyłam mrożonego)
- 1 słoik ciecierzycy (lub około 150 g ugotowanej)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- około 1 szklanka panieru z ciecierzycy, kaszki kukurydzianej lub bułki tartej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- około 2 szklanki mąki pszennej
- około 2/3 szklanki gorącej wody
- łyżka oliwy
- sól
- 150 g kremowego serka kanapkowego
- 100 g wędzonego łososia
- opcjonalnie 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- sok z limonki lub cytryny
- sól, pieprz
- mix sałat
- ugotowany zielony groszek
- ser typu feta
Wykonanie:
Przygotowujemy tortille. Mąkę przesiewamy, w środku robimy wgłębienie, dodajemy oliwę, sól oraz stopniowo wodę, zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię i odkładamy na około 10 minut.
Bób gotujemy, odcedzamy wsypujemy do kielicha blendera, dodajemy ciecierzycę, cebulę, czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem, wbijamy jajko i całość miksujemy na w miarę jednolitą masę. Z masy formujemy małe kotleciki (jeśli masa jest zbyt rzadka dosypujemy do niej panieru z ciecierzycy/kaszki kukurydzianej/bułki tartej. Uformowane kotleciki obtaczamy w panierze z ciecierzycy, kaszce kukurydzianej lub bułce tartej. Smażymy na oleju, na złoty kolor z dwóch stron.
Serek, łososia, sól, pieprz i sok z cytryny miksujemy blenderem na jednolity krem. Jeśli jest zbyt gęsty możemy dodać nieco jogurtu naturalnego.
Z ciasta odrywamy kawałki, cienko wałkujemy, a następnie smażymy na suchej patelni z dwóch stron. Na ciepłe tortille nakładamy serek, wykładamy sałatę, kilka kotlecików, posypujemy groszkiem i pokruszonym serem feta. Zwijamy w rulon, możemy dodatkowo polać jogurtem naturalnym. Podajemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz