5/06/2020

5/06/2020

Chleb na zakwasie pełnoziarnisty

Chleb na zakwasie pełnoziarnisty
Domowa produkcja chlebów nie ustaje :-) Ktoś mi kiedyś powiedział, że pieczenie chleba uzależnia, jak zaczniesz, naprawdę trudno przestać. I w istocie tak jest, to bardzo uspokajające i kojące zajęcie. Zwłaszcza jeśli mamy trochę więcej wolnego czasu i pomiędzy składaniami, a formowaniem ciasta możemy sobie pozwolić np. na czytanie książki. Polecam Wam bardzo taki relaks.  A dziś chleb o wyraźnej kwasowości, pełnoziarnisty. Idealny do wytrawnych kanapek, gulaszów.

5/04/2020

5/04/2020

Gofry z serkiem chrzanowym, pieczarkami i jajkiem

Gofry z serkiem chrzanowym, pieczarkami i jajkiem


Dzień dobry w nowym tygodniu! Nowy tydzień warto dobrze zacząć, a nie ma lepszego sposobu niż pyszne, pożywne śniadanie :-) Będzie więc przepis na gofry, ale w wersji wytrawnej, z dodatkiem pieczarek i jajkiem. Idealnie sprawdzą się także na obiad, więc jeśli nie macie czasu na poranne gotowanie, zachęcam Was do stworzenia wersji obiadowej.

5/03/2020

5/03/2020

Risotto z dynią piżmową, zielonym groszkiem i kurczakiem

Risotto z dynią piżmową, zielonym groszkiem i kurczakiem

Na dobry początek tygodnia mam dla Was pomysł na pożywny obiad, nie wymagający zbyt wielkich umiejętności, chociaż, aby uzyskać najlepszy efekt, trzeba mu poświęcić nieco więcej czasu na cierpliwe mieszanie i dolewaniu bulionu. Mowa oczywiście o risotto. U mnie wersja z zielonym groszkiem, dynią i kurczakiem, ale możecie dodać dowolne, ulubione składniki. Teraz idealnie sprawdzą się szparagi (właśnie zaczął się krótki sezon na to warzywo, więc warto skorzystać).

4/30/2020

4/30/2020

Deser jogurtowo-waniliowy z karmelizowanymi gruszkami

Deser jogurtowo-waniliowy z karmelizowanymi gruszkami


Przed nami długi weekend, jak wiadomo, pewnie dla większości będzie to nieco inna majówka, niż planowaliśmy, ale ale... nie ma co narzekać, lepiej przygotować sobie coś pysznego, odpocząć i zrelaksować się :-) Tego Wam życzę na te kilka nadchodzących dni i zostawiam Was z przepisem na łatwy i pyszny deser. 

4/28/2020

4/28/2020

Chleb na zakwasie w stylu włoskim, z semoliną

Chleb na zakwasie w stylu włoskim, z semoliną


Ostatnio obiecałam kilka propozycji na wypieki domowego chleba, zatem zgodnie z obietnicą w tym tygodniu pojawią się przepisy na chleby właśnie. Na początek chleb na zakwasie w stylu włoskim, z mąki typu 00 i dodatkiem semoliny. Jeśli nie macie mąki 00 można użyć białej, typ 550, ale polecam Wam bardzo spróbować z delikatną 00.