5/03/2020

5/03/2020

Risotto z dynią piżmową, zielonym groszkiem i kurczakiem


Na dobry początek tygodnia mam dla Was pomysł na pożywny obiad, nie wymagający zbyt wielkich umiejętności, chociaż, aby uzyskać najlepszy efekt, trzeba mu poświęcić nieco więcej czasu na cierpliwe mieszanie i dolewaniu bulionu. Mowa oczywiście o risotto. U mnie wersja z zielonym groszkiem, dynią i kurczakiem, ale możecie dodać dowolne, ulubione składniki. Teraz idealnie sprawdzą się szparagi (właśnie zaczął się krótki sezon na to warzywo, więc warto skorzystać).

Składniki:

  • około 200 g piersi z kurczaka
  • około 250 g dyni piżmowej
  • około 150 g zielonego groszku
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 2/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • około 850 ml bulionu warzywnego
  • 1 nieduża cebula
  • 1 łyżka masła
  • parmezan
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • natka pietruszki do dekoracji
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Cebulę drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy połowę oliwy, dodajemy cebulę i podsmażamy aż się zeszkli. Dodajemy opłukany ryż, podsmażamy 3-4 minuty, cały czas mieszając. Wlewamy wino, odparowujemy na dość dużym ogniu przez około 5 minut. Następnie stopniowo dodajemy po około 1/2 szklanki gorącego bulionu i mieszamy zawartość garnka. Na wolnym ogniu gotujemy risotto, mieszając je po każdym dolaniu bulionu. Postępujemy tak do momentu aż ryż stanie się miękki i nabierze "żelowej" konsystencji. Na około 10-15 minut przed końcem gotowania do ryżu dodajemy warzywa (pokrojoną w kostkę dynię i groszek). Gotujemy tak jak poprzednio. Ugotowane risotto zdejmujemy z ognia,  dodajemy do niego łyżkę masła, doprawiamy pieprzem, solą i dodajemy tarty parmezan (ilość według uznania).
W międzyczasie pierś kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę, dodajemy kurczaka, smażymy na złoto.
Gotowe risotto wykładamy na talerz, na wierzchu kładziemy usmażonego kurczaka, posypujemy natką pietruszki oraz parmezanem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz